Tijd voor de lenteschoonmaak
Kleine moeite, groot resultaat met dit 30-daagse schoonmaakrooster
Wil je je huis onderwerpen aan een lenteschoonmaak, maar zie je daar als een berg tegenop? Niet nodig, want met het volgende 30-daagse schoonmaakrooster ben je er elke dag echt maar eventjes mee bezig. Van de woonkamer tot en met de badkamer.
Kleine moeite, groot resultaat.
Waarom een lenteschoonmaak?
De lenteschoonmaak, ook wel voorjaarsschoonmaak genoemd, is een traditie van vroeger die veel mensen ook nu nog toepassen. Vroeger hadden mensen alleen haarden en kolenkachels thuis en hielden ze hun huis potdicht om te voorkomen dat de warmte ontsnapte. Zodra het lente en dus warmer was, was het tijd om het huis flink te luchten en poetsen. Anno 2022 is het nog steeds lekker om na de koude, donkere winter waarin je de ramen en deuren veel dicht had, alles weer even lekker open te gooien en je huis een goede opfris- en schoonmaakbeurt te geven. Zeker als je bepaalde allergieën hebt. En daar kan een schoonmaakrooster je goed bij helpen.
30-daags schoonmaakrooster
Als je het onderstaande 30-daagse schoonmaakrooster volgt, ben je elke dag maximaal een half uur kwijt aan de lenteschoonmaak. Nog minder als je de taken verdeeld met je partner of gezin. Jij doet dag 1, hij dag 2... Op die manier is het best te overzien, toch? En nee, met elke dag een beetje schoonmaken bedoelen we niet dat je het met de Franse slag doet. Je verspreidt het. Je kunt natuurlijk de klusjes van twee dagen samenvoegen, zodat je tussendoor een dagje ‘vrij’ hebt. Bovendien zullen misschien niet álle schoonmaakklusjes op jouw huis van toepassing zijn. En misschien is een bepaald klusje helemaal niet op jouw huis van toepassing.
Voor je begint...
Om goed te kunnen schoonmaken, moeten ook je schoonmaakspullen zelf goed schoon zijn. Borstels, bezems, stofzuigers, emmers en dweilen hebben allemaal een jaarlijkse schoonmaakbeurt nodig. Zorg ook voor schone microvezeldoekjes en sponzen.
Aan de slag!
WEEK 1: DE WOONKAMER
Dag 1: alles afstoffen
Ga met je stofdoek of Swiffer in de aanslag alle plekjes in je woonkamer langs. Denk aan de lampen, kasten, planken, de tv én het tv-meubel. Staan er woonaccessoires zoals beeldjes of kandelaars op, stof die dan ook meteen even af. Sla ook het plafond en de muren niet over: daar kunnen zich na verloop van tijd stofraggen vormen.
Dag 2: binnenkant van de kasten schoonmaken
Duik vandaag de kast(jes) in je woonkamer in. Haal alles eruit en haal er even een doekje doorheen. Sla de hoekjes niet over, daar kom je met het opzetborsteltje van je stofzuiger makkelijk bij. Misschien kom je spullen tegen die je eigenlijk wel kunt weggooien, dus houd een vuilniszak of kartonnen doos bij de hand.
Dag 3: fotolijstjes schoonmaken
Leg al je fotolijstjes plat op je eettafel of aanrecht. Spuit een beetje ammoniakvrije glasreiniger op een microvezeldoekje. Wrijf hier zachtjes en rotererend mee over het glas van de fotolijstjes. Stof de fotolijstjes af met een ander microvezeldoekje. Als alles weer droog is, hang en zet je de fotolijstjes terug.
Dag 4: bank opfrissen
Alle gestoffeerde meubels hebben af en toe een opfrisbeurt nodig, zeker je bank. Zet het platte opzetstukje op je stofzuiger en zuig hiermee het zitgedeelte en alle kussens van je bank. Zie je vlekken, verwijder die dan of gooi vies geworden kussenhoezen in de wasmachine. Heb je een leren bank, dan lees je hier hoe je die het best kunt schoonmaken. Vergeet ook de poten van je bank niet af te stoffen.
Dag 5: onder je meubels stofzuigen
Onder je meubels hoopt zich snel stof en vuil op, al helemaal als je huisdieren hebt. Schuif je meubels aan de kant, veeg of stofzuig kruimels op en dweil de vloer schoon. Pak eventuele plinten rondom dit meubel ook meteen even mee. Schuif het meubel vervolgens weer terug op z’n plek.
Dag 6: vloerkleed schoonmaken
Heb je een vloerkleed? Tijd om dat weer eens schoon te maken. Hier lees je hoe.
Dag 7: ramen lappen
Met deze tips lukt het je om streeploos je ramen te lappen.
WEEK 2: DE KEUKEN
Dag 8: vaatwasser en/of gootsteen schoonmaken
Begin met de filter(s) van je vaatwasser, die in elk geval op de bodem onder het onderste schoonmaakrekje zit. Maak het filter los en ga er zachtjes met een schuurspons overheen. Spoel en droog het filter vervolgens goed af en plaats ‘m weer terug. Maak vervolgens de rest van je vaatwasser ook even schoon, net als de gootsteen.
Dag 9: magnetron en oven schoonmaken
Etensresten en vet maken je magnetron en oven vies. Even schoonmaken, dus. Deze handige schoonmaaktrucjes voor je magnetron en voor je oven gaan je helpen.
Dag 10: afzuigkap schoonmaken
Het is belangrijk om het filter en rooster van je afzuigkap te ontvetten. Die worden na verloop van tijd niet alleen vies, maar ook brandgevaarlijk als je ‘m niet schoonmaakt. Bovendien ziet een stoffig of vettig laagje op je afzuigkap er onsmakelijk uit. Hier lees je hoe je je afzuigkap het best kunt schoonmaken.
Dag 11: fornuis of kookplaat schoonmaken
Je maakt je fornuis vast wel vaker schoon door wat etensresten weg te vegen, maar nu is het tijd voor een echt goede schoonmaakbeurt. Zo kun je een gasfornuis het best schoonmaken en zo kun je een inductiekookplaat het best schoonmaken.
Dag 12: koelkast en vuilnisbak schoonmaken
Haal alle spullen uit je koelkast en haal een vochtig doekje met wat sop erdoorheen. Zet de spullen snel weer terug. Sla ook het voorwerp waar je al je vuil ingooit niet over. Haal een schoonmaakdoekje over je vuilnisbak heen. En komt er een stank uit? Met deze tips verhelp je die.
Dag 13: keukenkastjes en gootsteenkastje schoonmaken
In elk geval de buitenkant, maar als het even kan ook de binnenkant. Maak een sopje (met schoonmaakazijn) en haal het vochtige schoonmaakdoekje over en door je keukenkastjes en gootsteenkastje. Heb je hoogglans keukenkastjes, dan kun je het best schoonmaken met warm water en wat soda om strepen te voorkomen.
Dag 14: aanrecht schoonmaken
Niet dat snelle dagelijkse vaatdoekje. Nee, haal echt alles van je aanrecht af en maak het oppervlak schoon met een sopje. Heb je een keukenblad van graniet of porselein? Gebruik dan in elk geval geen schoonmaakazijn. Mix drie eetlepels isopropanol, 250 milliliter water en twee theelepels afwasmiddel en giet het in een sprayfles. Spray het op je aanrechtblad en veeg daar met een microvezeldoekje overheen.
WEEK 3: DE BADKAMER EN WC
Dag 15: douchekop schoonmaken
Je wilt natuurlijk zo schoon mogelijk onder de douche vandaan stappen, dus dan is het belangrijk dat je douche zelf ook schoon is! Door je douchekop te ontkalken, maar ook met een doekje eroverheen te gaan.
Dag 16: douchegordijn wassen
Heb je een douchegordijn? Haal die dan van de ringen af en was ‘m op een fijnwas- of wolprogramma met een scheutje fijnwasmiddel en wit keukenazijn op maximaal 40 graden. Neem met een doekje de rails en ringen van het douchegordijn af.
Dag 17: douche schoonmaken
Vandaag ben je wat meer tijd kwijt aan het huishouden, dus wissel vandaag eventueel op met een dag waarop je vrij bent. Maak het doucheputje of -gootje schoon. Net als de tegels en/of de glazen douchedeur. Sla ook de kunststof strips in de douchecabine niet over. Zie je schimmel, tel dan wat meer tijd bij je schoonmaakklus op: antischimmelspray moet namelijk eventjes intrekken.
Dag 18: wasbak schoonmaken
Maak vandaag een sopje voor de wasbak. Check ook of andere spullen die op je wasbak staan even een schoonmaakbeurt nodig hebben, zoals de tandenborstelhouder. Neem ook meteen de spiegel mee.
Dag 19: wc schoonmaken
Je moet eigenlijk minimaal één keer per week je wc schoonmaken. In dit schoonmaakrooster geef je je wc een extra grondige schoonmaakbeurt. Dus je maakt niet alleen de wc zelf, de wasbak, de deurhendel, het lichtknopje en de vloer schoon, maar ook de deur, de muren, eventuele plankjes, de lamp en alle andere accessoires die er staan.
Dag 20: badkamervloer schoonmaken
Tijd om je badkamervloer te dweilen. Zorg er eerst voor dat al het stof van de vloer is, door te stofzuigen of er met een droge dweil overheen te gaan. Ga ook even na wat voor badkamervloer je hebt en hoe je die het best schoonmaakt.
Dag 21: wasmachine schoonmaken
Maak zowel de binnenkant als de buitenkant van je wasmachine schoon, ook om vieze luchtjes te voorkomen. Hier lees je hoe.
WEEK 4: DE SLAAPKAMER
Dag 22: alles afstoffen
Lampen, ventilatoren, nachtkastjes, radiatoren, vensterbanken, het plafond: afstoffen maar.
Dag 23: gordijnen opfrissen of wassen
Er kan zich veel stof hechten aan je (rol)gordijnen, dus belangrijk om die op te frissen. Je kunt je gordijnen al hangend schoonmaken, maar ook in de wasmachine stoppen. Lees hier hoe je dat aanpakt.
Dag 24: houten meubels opfrissen
Om je houten meubels mooi te houden, is het belangrijk om ze eens in de zoveel tijd extra aandacht te geven. Maak ze stofvrij en neem ze af met een vochtig microvezeldoekje. Is je houten meubel wat dof geworden, zet het dan weer eens in de olie.
Dag 25: kussens en dekbed wassen
Het is belangrijk om je kussens af en toe te wassen. Hetzelfde geldt voor je dekbed. Doe beide het liefst aan het begin van de ochtend, zodat je ‘s avonds weer een droog kussen en dekbed hebt.
Dag 26: matras schoonmaken
Als het even kan, pak dit klusje er dan ook bij op dag 25. Anders moet je je net verschoonde bed weer helemaal afhalen. Ook een matras wordt vies en moet je af en toe schoonmaken. Zo doe je dat. Daarbij is het misschien tijd om je matras weer eens om te draaien om kuilvorming te voorkomen.
Dag 27: onder je bed stofzuigen
Het is belangrijk voor je gezondheid om regelmatig onder je bed te stofzuigen. Minimaal één keer per week, dus maak daar vanaf vandaag maar een gewoonte van. Haal eventuele spullen onder je bed vandaan, zoek meteen even uit of je daar wat van weg kunt gooien en stofzuigen maar. Neem direct de hele slaapkamer mee.
Dag 28: ramen lappen
Je ziet het niet zo snel, aangezien je de ramen van je slaapkamer meestal alleen ‘s avonds pas weer ziet, maar ook díé kunnen wel een schoonmaakbeurt gebruiken.
Dag 29: ventilatierooster schoonmaken
Heb je een ventilatierooster boven je (vers gelapte) slaapkamerraam zitten? Maak die schoon, want daar stapelt veel stof op. In onderstaand filmpje zie je hoe je dit doet. Heb je ook ventilatieroosters in je woonkamer? Neem die vandaag ook meteen mee.
Dag 30: je bent er bijna!
Hoera, je hebt het schoonmaakrooster bijna helemaal volbracht! Zie deze laatste dag als een dag om de puntjes op de i te zetten. Zo krijg je ook echt een afgerond en voldaan gevoel van je dertig dagen schoonmaken. Misschien heb je wat flessen om in te leveren, karton om weg te gooien of spullen om naar de gemeentereiniging te brengen. En dan voetjes omhoog, want de grote lenteschoonmaak is klaar!
Bron | Better Homes & Gardens