Margriet logo
MT38 M38 GROEN Beeld Lucie Beck. Styling: Caroliene Ende. Productie: cocofeatures.com.
Beeld Lucie Beck. Styling: Caroliene Ende. Productie: cocofeatures.com.

PREMIUM

Kijkje in het domein van een groen-expert

Hovenier, stylist en marktkoopvrouw Caroliene Ende staat op jaarmarkten met bijzondere planten voor binnen en buiten. Ook in haar vrije tijd is ze tussen het groen te vinden in haar gezellige tuin met zelfgebouwde kas. “Ik ben met groene vingers geboren.”

MT38 M38 horizontale lijn groen Beeld

Wie? Caroliene Ende (47), marktkoopvrouw bij Landgoed Plant, stylist en hovenier. Ze is getrouwd met Rod en heeft een dochter van 11, Julia.

Wat? Een tuin van 1.100 m2 met zelfgebouwde kas en veranda.

Waar? De Hoef, een dorp in de polder dicht bij Aalsmeer.

Online: landgoedplant.nl, insta: @rawchic_styling.

MT38 M38 horizontale lijn groen Beeld

De liefde voor planten zat er al vroeg in bij Caroliene. Geen wonder als je opgroeit in een familiebedrijf waarin groen centraal staat. “Mijn opa ging langs de deuren met boter, kaas en eieren. Zijn zoon, mijn vader dus, was een jochie van vijftien en verkocht rozen van deur tot deur. Later werd dat uitgebreid met planten, waarmee hij elke week op een vaste plek ging staan. Dat werd een succes: er kwam een vaste kraam en hij ging op de markt staan met zijn plantenwaar. Samen met mijn broer Dennis en zus Marlies ging ik tijdens vakanties en in de weekenden gezellig mee. Vooral de jaarmarkten waren – en zijn, want we staan daar nog steeds, een feestje. Samen met andere leuke ondernemers en er is vaak ook een kermis en rommelmarkt.” Vanzelfsprekend dus dat Caroliene in het bedrijf van haar vader aan de slag is gegaan. “Toen ik voor mijn vierjarige opleiding bloemschikken en bloembinden stageliep bij allerlei bedrijven, kwam ik erachter dat ik het in ons eigen bedrijf het allerleukst vond. En dat vind ik nog steeds. Het werk als marktkoopvrouw is heerlijk.”

MT38 M38 GROEN Beeld
 1. Het huis aan de buitenkant.
 2. Caroliene houdt ervan stoere items te combineren met een vleugje chic. Het sierlijke tuinhekje is daar een voorbeeld van, ze kocht het bij Fleurmonde in Amsterdam. Het poefje is van Yoshiko Home, op het tafeltje staat een oud schoolmelkrekje met plantenstekjes.
 3. Margrietjes in een zinken fabrieksbak, gekocht bij Het Tuintje van Mijdrecht.
MT38 M38 GROEN Beeld
 • Langs het pad dat leidt naar de kas staat een haagje van Laurier Etna, met daarvoor witte cosmea’s. In de tuin staat een beeld van een ooievaar, gekocht bij Galerie Moen in Buren.

Creatief omdenken

Toen de jaarmarkten twee jaar geleden door de lockdown wegvielen, was Caroliene wel even in paniek: “We hadden net veel voorraad ingekocht, het marktseizoen zou bijna weer beginnen. Gelukkig konden we er creatief op reageren. We zijn langs de deuren gegaan om te venten, zoals het familiebedrijf ooit is begonnen. Om het te redden heb ik ook een poosje in een boekenzaak gewerkt, daarnaast gaf ik style-adviezen aan een interieurmerk.” Naast al dat werk bracht Caroliene evengoed ook veel tijd door in haar eigen tuin.

“Ik wilde al langer een kas in mijn tuin hebben. Het bouwen ervan werd een coronaproject; zo maakten we toch nog iets leuks van deze onzekere periode.”

MT38 M38 GROEN Beeld
 1. Vetplantjes in verweerde terracottapotjes.
 2. Caroliene in de tuin.
 3. In de kas staan allerlei vaasjes die Caroliene heeft gekocht op rommelmarkten en in kringloopwinkels. De fles onder de stolp is al ruim een eeuw oud, die vond ze op een oude boerderij. Het vogeltje nam ze mee als souvenir uit Thailand. In de kas staan verschillende varens, een lipstickplant en een wild viooltje. Het kastje kocht Caroline bij Fleurmonde, het bureau is een rommelmarktvondst. “Om planten te beschermen tegen verbranding kun je kalk gebruiken. Ik heb het aan de binnenkant van de kas aangebracht met een spons.”
MT38 M38 GROEN Beeld
 • De hangstoel en zwart vloerkleed komen van Yoshiko Home.

Alles gerecycled

De kas werd gebouwd van onderdelen van gesloopte schuren en oude kassen. “De ramen en deurtjes had ik lang geleden al gekocht onder het mom: ze komen vast ooit een keer van pas. En toen er in de buurt een oude kas werd gesloopt, heb ik gevraagd of ik het glas mocht kopen. Ik kon het zo meenemen. Alle materialen zijn gerecycled.” In de kas verzamelt Caroliene vintage vondsten, dingetjes die ze vindt op het strand, mooie takken, flesjes, vazen en haar verzameling terracottapotten aangevuld met bijzondere planten. “Het is een zalige plek geworden.

’s Zomers zetten we de binnenplanten uit ons huis in de kas zodat ze niet te koud staan en goed kunnen groeien. Het is heerlijk bijkomen in de kas met een kopje koffie en soms gebruiken we ’m ook om er ’s avonds te eten. Omdat je er uit de wind zit, is de temperatuur al snel aangenaam. Ik ben er elke dag wel even aan het rommelen, de planten water geven, stekjes maken…”

MT38 M38 GROEN Beeld
 1. Erysimum in een zinken fabrieksbak.
 2. Caroliene houdt van een verweerde look. Door ze in de tuin te zetten, krijgen terracottapotten hun mooi verweerde uiterlijk.
 3. De houten vakkenkast kocht Caroliene bij De Kas Brocante. De woonplaats van Caroliene, De Hoef, was tot 1700 de vuilnisbelt van Amsterdam. In haar tuin doet ze daarom geregeld leuke vondsten, zoals de pijpenkopjes in de kast.

Vanaf de basis

In de grote tuin met uitzicht over de polder grazen koeien. Caroliene is er vaak te vinden om haar groene vingers te laten wapperen. “Toen we hier kwamen wonen was er alleen maar een gazon. Perfect voor ons! We wilden juist vanaf nul kunnen beginnen om de tuin op te bouwen. Om die knusser te maken en schaduw te creëren, hebben we appel- en perenbomen, magnolia’s en seringen geplant. Ik houd van leuke hoekjes en zitjes in de tuin. Hoewel ik liever in de tuin wérk dan in de tuin zít, vind ik het geweldig als het er mooi en gezellig uitziet.”

Benieuwd naar de bijzondere planten van Landgoed Plant? Op landgoedplant.nl vind je de aankomende marktdata.

MT38 M38 GROEN Beeld
 1. In een houten vitrine staan vintage puddingvormen. De flesvazen vond Caroliene op de rommelmarkt, net als de kist en keramieken kikker.
 2. De kas in de tuin werd gebouwd van gerecyclede materialen. De vloertegels zijn al meer dan een eeuw oud. De regenton komt van Cin in Wonen in Vrouwen-akker, de zinken teil van De Kas Brocante in Aalsmeer en de roze deur komt van de Oude Deur in Nieuwkoop.
 3. Het houten kastje links kocht Caroliene bij Cin in Wonen in Vrouwenakker. De grote houten kast komt van Juffrouw Jansen Brocante in De Bilt.
MT38 M38 GROEN Beeld

Dahlia: “Mijn all-time favorite. Als je de bloem goed bekijkt zie je dat ze zo perfect verdeeld zijn, zó bijzonder. De soorten Café Au Lait en Islander zijn mijn favorieten.”

Zinnia: “Prachtige, gemakkelijke plukbloem voor in de tuin, verkrijgbaar in veel verschillende kleurtinten.”

Cosmea: “Een mooie verfijnde plukbloem.”

Olijfbomen: “We verkopen heel mooie exemplaren op de markt, met van die dikke stammen, prachtig!”

Strelitzia: “Een mooie kamerplant met tropische uitstraling die het altijd goed doet.”

Polygala: “Deze plant, de ‘vleugelbloem’ bloeit van maart tot eind december met paarse bloemen en blijft groen.”

MT38 M38 horizontale lijn groen Beeld
Marlies Huisman.Lucie Beck. Styling: Caroliene Ende. Productie: cocofeatures.com.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden