Kamerplanten hebben nóg meer invloed op de luchtkwaliteit dan we dachten
Dagelijks ademen we verschillende ongezonde gassen in. Vooral wanneer je huis dicht bij een drukke weg staat kan dat de luchtkwaliteit in en rondom je huis beïnvloeden. Gelukkig kun je daar op een makkelijke manier iets tegen doen. Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat kamerplanten een verrassend effect hebben op de luchtkwaliteit.
De hoogste tijd dus, om je kamerplanten wat extra liefde te geven, want ze geven je er veel voor terug.
Stikstofdioxide
In de lucht zit stikstofdioxide, een gas dat bijvoorbeeld veroorzaakt wordt door autoverkeer. Helaas krijgen we niet alleen buiten te maken met dit gas, maar ademen we het binnenshuis ook in. Het inademen van stikstofdioxide kan gevolgen hebben voor je gezondheid. Zo kun je last krijgen van je luchtwegen, astma-aanvallen krijgen en gevoeliger worden voor infecties.
Het liefst zouden we de hoeveelheid stikstofdioxide in de lucht laten afnemen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Volgens onderzoekers van de University of Birmingham zouden kamerplanten ons hier een handje bij kunnen helpen: ze zouden de concentratie van het gas tot wel 20 procent kunnen laten afnemen.
Het onderzoek
Voor het onderzoek werd gebruik gemaakt van een aantal verschillende soorten kamerplanten: de Spathiphyllum wallisii, ook wel bekend als de vredeslelie. Daarnaast gebruikten de onderzoekers de Dracaena fragrans, die ook wel drakenbloedboom genoemd wordt en de Zamioculcas Zamiifolia. Misschien heb je ze zelf ook wel in de kamer staan, ze zijn namelijk erg populair.
Tijdens het onderzoek werd elke plant apart in een testkamer geplaatst. Onderzoekers zorgden ervoor dat de concentratie stikstofdioxide net zo hoog was als in een kantoor die langs een drukke weg staat. Na een uur ontdekten de onderzoekers dat alle planten ongeveer de helft van de stikstofdioxide uit de kamers haalden. Hierbij maakte het niet uit of de planten in het licht of in het donker stonden en of de potgrond droog of nat was.
Zoveel kamerplanten heb je nodig
Na het zien van de resultaten waren de onderzoekers nog niet klaar. Ze rekenden om welk effect het resultaat zou hebben in een kleine kantoorruimte van 15 vierkante meter, waar de lucht erg vervuild is en er slecht geventileerd wordt. Vijf kamerplanten in die ruimte, zouden tot wel 20 procent van de stikstofdioxide uit de lucht kunnen halen.
Dit effect zou een stuk minder groot zijn in grotere kantoorruimtes: daar zouden vijf kamerplanten ongeveer 3,5 procent van de stikstofdioxide uit de lucht kunnen halen. Maar volgens de onderzoekers is dit makkelijk op te lossen door meer kamerplanten neer te zetten.
Omgevingsfactoren
“De planten die we kozen waren heel verschillend van elkaar, maar ze vertoonden allemaal opvallend vergelijkbare capaciteiten om NO2 uit de lucht te halen”, vertelt onderzoeker Christian Pfrang. “Het verschilt ook heel erg van de manier waarop kamerplanten CO2 uit de lucht halen, want de mate waarin ze dat doen is sterk afhankelijk van omgevingsfactoren, zoals of het nacht of dag is en hoeveel water er in de potgrond zit.”
Hoe gaan kamerplanten te werk?
Maar hoe kunnen kamerplanten zorgen voor een betere luchtkwaliteit? Daar hebben de onderzoekers nog geen antwoord op. Zo denken zij niet dat de planten hetzelfde proces gebruiken als voor de opname van CO2. Daarbij wordt het gas via kleine gaatjes - de stomata - in de bladeren geabsorbeerd. Ook verwachten de onderzoekers niet dat de planten de stikstofdioxide weer teruggeven aan de lucht. Waarschijnlijk gaat het om een biologisch proces, waarbij ook de aarde waar de plant in staat een rol speelt.
Voor nu is er dus meer onderzoek nodig naar de manier waarop kamerplanten te werk gaan om de luchtkwaliteit te verbeteren. Tot die tijd is het een goed idee om nog eens langs het tuincentrum te gaan om een paar groene vrienden aan te schaffen.
Bron | Scientias, vrt.be, milieucentraal