null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Je tuin winterklaar maken? Let op egels

De egelopvang in Nederland heeft het weer druk. Door het hele land worden egels in nood binnengebracht. Wat kun je zelf doen om egels te helpen?

Egelgedrag

Vooral jonge egels hebben het moeilijk, omdat ze worden verlaten door hun moeder. Het is normaal dat de jongen na ongeveer zes weken scheiden van hun moeder. Maar als de zomer zacht is, krijgen veel egels een tweede nestje. Voordat deze jongen oud genoeg zijn, worden ze al door hun moeder verlaten. Zij gaat namelijk druk aan de slag met het maken van een nestje voor de winter. Dit gebeurt puur instinctief.

Ook kan het gebeuren dat mensen hun tuin winterklaar maken en onbedoeld moederegels wegjagen. Egels houden namelijk van een 'rommelige' tuin, met veel schuilplekjes en genoeg bladeren om zich te verstoppen.

Wanneer is een egel in nood?

Egels zijn nachtdieren. Overdag verschuilen ze zich in de tuin. Als je overdag een egel ziet lopen, betekent dit niet per se dat hij ziek is. Maar het geeft wel aan dat er iets aan de hand is. Je kunt niet altijd zien wát er precies is. Voor de zekerheid kun je de egel naar een opvang brengen, zodat ze daar kunnen onderzoeken of hem iets mankeert. Zo niet, dan wordt hij weer los gelaten.

Het is niet altijd verstandig zelf voor een egel in nood te zorgen. Het kan zijn dat ze een worminfectie hebben, last hebben van ongedierte of andere niet-zichtbare aandoeningen hebben. Op de website van de egelbescherming staat waar je op kunt letten als je een egel vindt. Je kunt gezonde egels in je tuin wel een handje helpen door kattenvoer, rozijntjes of meelwormen voor ze in de tuin te leggen. Ook zorgen voor water in de tuin vinden de egels erg fijn. Melk, brood, gezouten voedingsmiddelen en restjes van ons eigen eten kun je ze beter niet geven.

Bron: biologieplusschool.nl, zoogdierenvereniging.nl, egelbescherming.nl, dier-en-natuur.nl

Bekijk ook:

Dit vind je misschien ook leuk:

Deze vrouw maakt ingerichte vogelhuisjes voor in haar achtertuin

Verticaal tuinieren: doe jij het al?

Leuk stappenplan: zo maak je zelf een mooie plantfles

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden