Margriet logo
Tuin lenteklaar maken Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Lifestyle

Je tuin lenteklaar maken? Dit kun je de komende maanden doen

In februari kan er nog een dikke pak sneeuw vallen en is de kans op vorst zeker nog aanwezig. Vorig jaar beleefde het hele land rond deze tijd nog sneeuwpret. Toch is februari de maand waar je al wat kleine klusjes kan oppakken zodat je tuin er dadelijk tijdens de eerste zonnestralen netjes bijligt.

Maar ook de maanden maart en april vragen ieder weer voor een andere aanpak.

Februari

De eerste klus die je in februari kunt oppakken is je gereedschap checken. Is alles nog scherp genoeg? Zo niet dan heb je nu nog de tijd om nieuwe uitrusting aan te schaffen. Is je snoeischaar nog in orde, dan kun je deze er gelijk bijpakken. Fruitbomen, bladverliezende bomen maar ook heesters en andere struiken kunnen deze maand een snoeibeurt gebruiken. Wacht zeker niet langer want dan kunnen ze in de zomer niet volledig tot hun recht komen. Naast snoeien kun je in deze koude maand zeker ook al beginnen met planten. Februari is een goed tijdstip om een nieuwe haag neer te zetten in de tuin. Kuipplanten kunnen worden verpot en uitgebloeide lentebollen kunnen een nieuw plekje in de volle grond gebruiken. Begint de temperatuur langzaam te stijgen? Start dan met het inzaaien van het gazon. Komt er dan toch nog een winterse bui langs, zorg dan in ieder geval dat je niet over je net ingezaaide gazon loopt. Als laatste is het goed om alvast aan de beestjes te denken. Maak je nestkastjes schoon en verwelkom de vogels met wat extra voer hier en daar.

Maart

Maart is moestuinmaand. Verbouw jij je eigen gewassen, dan mag je nu echt aan de slag. De maanden februari en maart zijn ideaal om de grond van je moestuin alvast goed voor te bereiden. Hierdoor kun je straks meer oogsten. Je kunt de bedden van je moestuin alvast onkruidvrij maken en oude oogstresten opruimen. Heb je echt jeukende groeiende vingers dan kun je zelfs al met voorzaaien beginnen. Waar je vorige maand begonnen bent met je voorjaarsbollen, zijn nu al de zomerbloeiende bolgewassen én de knolgewassen aan de beurt. Daarnaast mag je ook wat aandacht besteden aan je potplanten. Controleer hun groeiruimte en verpot waar nodig. Het gazon is inmiddels ingezaaid en kan in maart worden gemaaid. En ook de snoeischaar kan weer uit de schuur worden gepakt: klimop, klim- en struikrozen, knotwilgen en hortensia’s kunnen wel een snoeibeurt gebruiken.

April

In april kunnen we hopelijk echt gaan genieten van de langverwachte zon. Na een drukke dag neerploffen op een tuinstoel met een koud drankje in het middagzonnetje is een fijn vooruitzicht. Toch kun je niet alleen maar relaxen en moet je in april ook af en toe nog wat onderhoud plegen. Het gazon verticuteren en daarna bemesten staat op de planning. Geef je planten, bomen en struiken gul water, haal onkruid weg en plant hier en daar wat bodembedekkers. Ook is april een goede maand om je beplanting te bemesten. En vanaf de vierde maand van het jaar kun je het beste je hagen maandelijks snoeien.

Bron | RTL Nieuws, Appeltern, Tuinen.nl, vtwonen

Paulien BergwerffGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden