null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Je moestuin afbreken? Zonde, dít kun je er in het najaar mee doen

Een moestuin: een grote hobby voor velen, maar ook weer snel voorbij. Althans, dat is wat veel mensen denken. Maar je kunt tuinieren in je moestuin gewoon voortzetten in het najaar, als je het maar goed aanpakt.

Laat voortaan geen gras meer over je moestuin groeien in de herfst en winter: dit kun je er namelijk nog mee doen.

Genieten in het najaar

De r zit weer in de maand, wat inhoudt dat de dagen weer korter en kouder worden. Terwijl de laatste zomerse groenten en fruit nog van de struiken vallen, is het namelijk alweer tijd om vooruit te ploegen en verder te zaaien. Dat het najaar begint betekent immers niet dat het moestuinseizoen helemaal stilligt. Integendeel zelfs. Het is belangrijk om je moestuin winterklaar te maken en wat misschien nog wel leuker is, is dat je kunt experimenteren in je moestuin met overwinteringsteelten.

Wintergewassen

Er zijn een aantal zaden waar je in de winter al veel plezier van kunt hebben. Veldsla is een groentesoort die de winter overleeft en daarom kan deze tussen februari en december gezaaid worden. Behalve tijdens de donkere dagen van januari waarin de zaden niet snel zullen ontkiemen, kun je veldsla eigenlijk altijd zaaien. Hetzelfde geldt voor winterspinazie. Deze groente kun je het best in september zaaien, zodat deze rond februari klaar is om geoogst te worden. Ook winterpostelein is een goedwerkende groentesoort in de winter. Winterpostelein is niet alleen leuk om eens te proberen, maar ook hartstikke gezond: het bevat onder andere veel ijzer en vitamine C.

Lees ook

Moestuin beginnen? Met déze tips eet jij straks uit eigen tuin

Overwinteringsteelten

Naast de zaden van groenten waar je ’s winters al veel plezier van kunt hebben, zijn er ook overwinteringsteelten. Dit zijn zaden die in de winter al gezaaid kunnen worden en in het voorjaar tevoorschijn komen. Je kunt het beste beginnen met zaaien na september. De zaden hebben genoeg tijd om te groeien in het najaar en zo heb je eerder plezier van je vollere gewassen in het voorjaar.

Winterklaar

Waar de een graag nog even van de moestuin geniet, sluit de ander het moestuinseizoen toch liever af. Een alternatief is daarom het winterklaar maken van je moestuin in het najaar. Zo kan de moestuin weer fris en fruitig aan de lente beginnen.

Moestuin winterklaar in 4 stappen:

Stap 1: Neem een kijkje in je moestuin en verwijder de planten die de winter niet zullen overleven. Het is belangrijk deze planten te verwijderen, omdat er anders een onsmakelijke substantie ontstaat.

Stapt 2: Schoffel de oude aarde in de moestuin om. Zet de schoffel niet lager dan 15 centimeter in de grond. Op deze manier houd je de alle belangrijke voedingsstoffen en bacteriën op de juiste plek in de moestuin.

Stap 3: Breng (zelfgemaakte) compost en voeding aan. Deze laag komt over de aarde heen te liggen en zorgt voor extra voeding. Snippers van hout kun je beter vermijden, omdat hierdoor veel stikstof door zou kunnen ontstaan.

Stap 4: Stamp de aarde vooral niet plat met de voet. Zo houdt zowel de aarde als de compost genoeg ruimte om te luchten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Groei, 247green

Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Manon MaasGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden