null Beeld

Je kamerplanten verwennen? Zo zet je ze extra in het zonnetje

Hangen de planten in huis er de laatste tijd een beetje treurig bij? Of vind je gewoon dat ze wel een beetje extra liefde verdienen? Met deze tips kun jij je kamerplanten extra verwennen. Een soort spa-dagje voor al je planten.

Tijd om al dat groen eens (letterlijk) in het zonnetje te zetten.

Kamerplanten verwennen

Misschien word je inmiddels al helemaal gek van al dat binnen zitten. Maar wat dacht je van je planten? Ja, ook je kamerplanten worden er niet vrolijk van als ze nooit naar buiten mogen. Hopelijk zet je vaak genoeg in huis een raampje open, maar dat gaat toch niet op tegen echte frisse lucht. Wanneer de zon weer volop zijn best doet is het dus tijd om de plantjes eens flink buiten te zetten. Niet alleen door veel frisse lucht maar ook door het zonlicht en de hogere luchtvochtigheid buiten kun je de kamerplanten flink verwennen.

Gele bladeren

Zeker als je de afgelopen tijd de kachel nog aan hebt gehad kan de luchtvochtigheid in huis erg laag zijn. Hier heb je niet alleen zelf last van doordat je bijvoorbeeld een stuk statischer bent, ook je kamerplanten hebben het daardoor zwaar. Zie je de laatste tijd dat de bladeren van je planten een beetje geel uitslaan? Dan hebben ze te weinig zonlicht. Naar buiten dus. Maar zet je kamerplanten dan niet meteen in de brandende zon tussen 12.00 en 16.00 uur, dat is weer te veel van het goede. Kies voor de ochtend- of avondzon en zet de planten deels in de zon en deels in de schaduw. Is het toch nog wat te koud? Zet je planten dan gewoon even in het zonnetje voor het raam.

Verse voeding

Je kunt je kamerplanten ook flink verwennen door ze te trakteren op de juiste voeding. Dit doe je door je kamerplanten naast water en daglicht af en toe een oppepper te geven met plantenvoeding. Dit kun je kopen bij het tuincentrum en moet je eerst nog even verdunnen met water voor je het aan je planten geeft. Daarnaast is het ook belangrijk af en toe de potgrond te vervangen. De voeding die planten uit potgrond halen raakt na een paar maanden op. Je kunt je kamerplanten het best in de lente nieuwe aarde geven. Dit kun je doen door nieuwe potgrond aan de oude toe te voegen of je kan het helemaal grondig aanpakken en je planten meteen te verpotten.

Lees ook: Deze 10 kamerplanten zijn ideaal als je geen groene vingers hebt

Besproei je planten

Beginnen je planten letterlijk een beetje te verstoffen? Dan is het tijd om met de plantenspuit aan de slag te gaan. Als er een laagje stof op de bladeren van je kamerplanten terecht komt, kunnen ze minder tot geen daglicht meer opvangen. Hierdoor groeien de planten niet meer en kunnen ze ook geen voedingsstoffen meer maken. Daarnaast stopt het hele fotosynthese-proces waardoor je dat beetje extra zuurstof in huis misloopt. Sproeien dus. Zorg wel dat je de plant niet alleen maar nat maakt, maar ook echt het stof van de bladeren afspuit.

In bad met je kamerplanten

Als je je kamerplanten echt wil verwennen zoals je jezelf zou verwennen, dan is een spa-dagje de uitkomst. Het geeft je kamerplanten een echte oppepper om ze eens in de zoveel tijd mee te nemen naar de badkamer. Zet ze in een laagje water in bad, zodat ze via de onderkant van hun wortels het water goed kunnen opnemen. Je kunt ze natuurlijk ook in een emmer met water zetten, mocht je geen bad hebben of de spa-sessie iets te veel van het goede vinden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Eigen Huis & Tuin

Beeld | iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden