Margriet logo
Fout kamerplant schoonmaken Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Je kamerplant schoonmaken? Voorkom déze fout

Misschien staat het niet boven aan je takenlijstje, maar het schoonmaken van je geliefde kamerplant is echt geen overbodige luxe. Op de bladeren komt namelijk al snel een laagje stof te liggen. Daardoor ziet je kamerplant er niet alleen dof uit, maar het is ook niet zo goed voor de groei en gezondheid van je groene vriend. Maar hoe kun je een kamerplant dan het beste schoonmaken?

We delen een paar tips en vooral welke fout je wil voorkomen.

Dé fout bij het schoonmaken van je kamerplant

Je kamerplant regelmatig schoonmaken is een heel goed idee, mits je het op de juiste manier aanpakt. Je wil natuurlijk het liefst dat de bladeren weer mooi glanzen. Daarom lijkt bladglans een handig hulpmiddel, maar dat doet meestal meer kwaad dan goed. Met bladglans leg je namelijk een laagje over de bladeren van de plant, waardoor de bladmondjes verstopt raken en je plant niet meer goed kan ademen. Met bladglans ben je je plant dus eigenlijk aan het verstikken. Gebruik het dus niet te vaak of nog liever helemaal niet.

Zo pak je het wel goed aan

De bladglans kun je dus beter in de kast laten. Is het kwaad toch al geschied? Dan kun je bladglans het beste met een beetje witte azijn en water van de bladeren verwijderen. Voortaan kun je je kamerplant het beste schoonmaken met alleen een vochtig doekje met water. Dep het stof en vuil voorzichtig van je planten en je bent klaar. Wil je je kamerplanten extra in het zonnetje zetten? Geef ze dan eens een douchebeurt.

Let wel op: niet elke plant is af te stoffen. Planten met een beschermlaagje of kleine haartjes op de bladeren, zoals vetplantjes, kun je beter niet met water proberen af te nemen. Zit er toch veel stof op de plant? Probeer dan met een zacht, schoon make-up borsteltje het stof te verwijderen.

Lees ook: Dít is de oorzaak van bruine vlekjes op je kamerplant (en dit kun je ertegen doen)

Ongedierte bestrijden

Als je kamerplant last heeft van ongedierte, dan kun je ook een beetje afwasmiddel met water gebruiken om ‘m schoon te maken. Hiermee schakel je vooral de bladluizen uit.

Extra glans zonder bladglans

Heb je je kamerplant stofvrij gemaakt, maar kan ‘ie nog wel een beetje extra glans gebruiken? Dan kun je in plaats van bladglans ook een beetje lauwe melk gebruiken om de bladeren weer te laten stralen.

Bron | Roomed, MaxVandaag, Apartment Therapy

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden