japanse duizendknoop Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

LifestyleWonen & Tuinieren

Japanse duizendknoop verspreidt zich snel: dít kun je ertegen doen

De Japanse duizendknoop verspreidt zich razendsnel door Nederland. En dat is vervelend, want de ‘probleemplant’ is lastig te bestrijden en kan gebouwen, leidingen en wegen beschadigen. Dit kun je doen om verdere verspreiding tegen te gaan. En zo herken je ‘m.

Probleemplant

Als je de Japanse duizendknoop ziet, lijkt ‘ie onschuldig, maar niets is minder waar. Zodra de plant zich ergens gevestigd heeft, is hij lastig te bestrijden. Met allerlei problemen tot gevolg. Zo verdringt de duizendknoop, die in 1823 uit Japan werd gehaald, planten die hier oorspronkelijk groeien. Ook kan de Japanse duizendknoop via scheuren in beton, metselwerk of asfalt omhoog kruipen en verder groeien. En dat kan voor flinke schade zorgen. Op basis van cijfers van Waarneming.nl, is het aantal meldingen de afgelopen jaren enorm toegenomen. Dit jaar kwamen tot eind mei bijna anderhalf keer zoveel meldingen binnen als in de eerste maanden van 2021.

Japanse duizendknoop bestrijden

Chris van Dijk, plantendeskundige en onderzoeker aan de Wageningen University, is blij dat steeds meer mensen melding maken van de Japanse duizendknoop. Hoe meer kennis over deze probleemplant, hoe beter hij bestreden kan worden. Verspreiding gaat vaak per ongeluk, maar alleen door mensen, niet door dieren. “Er wordt veel gegraven in de Nederlandse grond. Als in de afgegraven grond een klein stukje wortel zit en deze grond ergens anders wordt gebruikt, is de plant zo verspreid”, aldus Van Dijk tegen RTL Nieuws.

Japanse duizendknoop zonder bloemen:

Japanse duizendknoop zonder bloemen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zo herken je de Japanse duizendknoop

Het bestrijden van de Japanse duizendknoop begint bij het herkennen van de plant. Je herkent ‘m aan de frisgroene bladeren, in het voorjaar met rode nerf, en groene holle stengels met kleine rode stipjes. Van augustus tot oktober heeft de plant witte bloemetjes. Zie je een Japanse duizendknoop in een natuurgebied? Dan kun je meestal een melding maken bij de gemeente. Als je de plant in je tuin spot, kun je een aantal dingen doen om verdere verspreiding te voorkomen.

  • Bij kleine groeiplaatsen (minder dan 1 m2) adviseert de Wageningen University om de stengels meerdere keren per groeiseizoen af te knippen.
  • Gooi de resten niet bij het tuinafval, maar bij het restafval, zodat de plant zich niet verder kan verspreiden. Stop de plantenresten het liefst in een afgesloten vuilniszak.
  • Verwijder ook uitlopers en zorg dat er in de grond geen wortels achterblijven.
  • Indien nodig kun je aan het eind van het groeiseizoen, in september, een wettelijk toegestaan onkruidbestrijdingsmiddel gebruiken.
  • Je kunt de Japanse duizendknoop beter niet maaien, omdat er dan kleine restjes in de grond achterblijven of worden verspreid door de grasmaaier.
  • De beste manier om deze probleemplant te verwijderen, is door hem in het groeiseizoen met wortel en al (handmatig) uit te graven. Als je dit meerdere keren doet, put je de plant uit.

Bron | RTL Nieuws, WUR, Gemeente Amsterdam

Maike AbmaGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden