null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Is je plant dood (aan het gaan)? Met deze tips red je ‘m

Misschien gooi jij een plant weg zodra deze het even iets minder goed doet en dood lijkt te gaan. Hartstikke zonde, want in sommige gevallen kun je je plant gewoon weer tot leven wekken.

Zo lap je je groen in huis weer op én voorkom je voortaan dat dit nodig is.

Bonsai

Wellicht heb je er nog nooit van gehoord, maar er bestaat dus een asiel voor planten. Plantenasiel Haarlem vangt verlepte planten of planten die een nieuw thuis zoeken op, en weet in veel gevallen hoe een plant weer opgelapt kan worden. De ficus bonsai bijvoorbeeld is een plant die soms het loodje legt omdat 'ie iets te goed verzorgd wordt (lees: overspoeld met water). Hij wordt dan kaal en houdt slechts een paar blaadjes over. De oplossing? De plant verpotten en nieuwe, droge aarde geven. Daarna moet je hem op een tochtvrije plek zetten, want ook bij een klein beetje tocht kan de plant al uitvallen.

Koraalcactus

Meestal zijn cactussen bijna niet kapot te krijgen, maar dat zit anders bij de Hatiora salicornioides, ook wel koraalcactus. Het Plantenasiel kreeg er één binnen die nog maar weinig bladeren over had, en dat kwam door een gebrek aan licht en water. Deze cactus heeft namelijk wel regelmatig water nodig. Door 'm op de allerlichtste plek te zetten en wekelijks water te geven, kwam de koraalcactus er weer bovenop. Een jaar later heeft hij zelfs kleine, gele bloemetjes.

Weinig water

Ook kwam er een Jatropha podagrica binnen, een plant die je niet vaak ziet. Deze had helemaal geen blaadjes of groen bij binnenkomst. Door hem op een rustige, halflichte plek te zetten en geen water te geven, kwam na een paar weken het eerste blaadje tevoorschijn. Daarna groeide het uit tot een prachtplant. Hij hoeft niet veel water te krijgen, want deze plant slaat het water op in de stam.

Plantenasiels door heel Nederland

Haarlem is lang niet de enige plaats in Nederland die een plantenasiel heeft. Je vindt er ook eentje in bijvoorbeeld Utrecht, Alkmaar en Leiden. Je kunt er niet alleen je dorre planten afstaan, maar ook opgelapte exemplaren adopteren.

Je plant dood? Zó wek je 'm tot leven

Wil je voorkomen dat je je plant naar het asiel moet brengen? Volg dan de belangrijkste tips voor kamerplanten op:

  • Kies een bloempot met een gat in de bodem en zet er een schaaltje onder. Veel mensen geven planten niet te weinig, maar juist te vaak water. Het overtollige water kan dan weglopen en de wortels gaan dan niet rotten.
  • Wil je je plant water geven? Check of hij het überhaupt nodig heeft. Dat doe je door je vinger diep in de grond te steken om te voelen hoe droog de aarde is. Is de aarde licht vochtig en blijft er aarde aan je vinger plakken? Dan heeft je plantje nog geen extra water nodig. Geef 'm wel water als de aarde droog aanvoelt. Wees wel altijd zuinig: je kunt je plant beter iets te weinig water geven dan te veel.
  • Houd rekening met de standplaats van je plant. Vetplanten doen het bijvoorbeeld het best op een lichte plek waar ze direct zonlicht kunnen vangen, terwijl andere planten (Calathea's bijvoorbeeld) liever in een donker hoekje staan.
  • Heb je te veel water gegeven? Haal je plant dan direct uit de pot en laat hem uitlekken. Als het al te laat is, kun je de oude aarde (ook rond de wortels) weggooien en er weer nieuwe aarde in doen.
  • Cactussen staan bekend als de makkelijkste planten, maar het gaat toch vaak mis met het (te veel of helemaal niet) water geven. Als een cactus zacht is en inzakt heb je hem te veel water gegeven. Is hij verschrompeld en/of ingedeukt? Dan heb je hem te weinig water óf zonlicht gegeven. Extra tip: in de winter heeft een cactus helemaal geen water nodig. Hij kan dan wel tot drie maanden zonder.

Bekijk hier de voor- en nafoto's van de bovengenoemde planten.

Bron | Eigen Huis & Tuin

Beeld | Getty Images

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Kirsten ZijderveldGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden