null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Is je matras aan vervanging toe? Dít zijn de signalen

Word jij vaak met pijnlijke spieren en gewrichten wakker? Slaap je onrustig als je partner ligt te draaien? Of ontwaak je de laatste tijd wel heel vaak met slapende ledematen? Je verwacht het misschien niet direct, maar dit kan komen door je matras. Aan deze zes dingen merk je dat je matras echt aan vervanging toe is.

Dag slapeloze nachten, hallo nieuw matras.

Je matras is na tien jaar echt aan vervanging toe

Ongeacht of je last hebt van allerlei vervelende kwaaltjes bij het opstaan of problemen tijdens je nachtrust ervaart, kun je ervan uitgaan dat je matras na tien jaar echt aan vervanging toe is. Zelfs als je niet het idee hebt dat jouw matras zijn houdbaarheidsdatum heeft bereikt ondersteunt ‘ie je lichaam na al die jaren trouwe dienst niet meer voldoende. Daarnaast is het met de jaren ook steeds lastiger om een matras echt goed schoon te houden. Heb je een goedkoper en kwalitatief slechter matras? Dan is ‘ie meestal al iets eerder dan na tien jaar aan vervanging toe.

Piepen en kraken

Een ander signaal dat het tijd is om je matras de deur uit te doen, is wanneer je de veringen hoort kraken als je ligt of omdraait in bed. Dit betekent meestal dat de veringen versleten zijn.

Indeuken

Het hangt een beetje van het materiaal van je matras af, maar voor een goede ondersteuning hoort een matras niet makkelijk in te deuken als je je handen erin drukt. Tenzij je een matras hebt gekocht van zachter, buigzamer materiaal, betekent het dat je matras niet meer voldoende steun biedt als het makkelijk meegeeft.

Lees ook: Dít is het belang van een goede slaaphouding voor de kwaliteit van je nachtrust

Kuil in het matras

Een ander signaal dat je matras aan vervanging toe is, is wanneer je in een kuil ligt. Op de plek waar jij ligt is een soort verzakking ontstaan. Ook in dit geval biedt het materiaal je niet genoeg steun meer en kun je last krijgen van pijnlijke spieren en gewrichten bij het opstaan.

Slapende lichaamsdelen

Word je vaak wakker met slapende lichaamsdelen? Dat kan betekenen dat het tijd is voor een nieuw matras. In dit geval ondersteunt het matras je lichaam namelijk niet goed genoeg meer. Is je matras nog vrij nieuw, maar heb je hier toch vaak last van? Dan kan het ook komen doordat je matras te hard en stevig is. In dat geval kun je bijvoorbeeld een matrastopper, ook wel oplegmatras, van traag schuim aanschaffen zodat je zachter ligt.

Rug- en hoofdpijn en stijfheid

Sta je elke ochtend op met een stijve nek, rugpijn of hoofdpijn? Dan zou dat wel eens aan je matras kunnen liggen. Na verloop van tijd verliest een matras namelijk het vermogen om je lichaam goed te ondersteunen. Hoewel een nieuw matras duur kan zijn, is dat het wakker worden zonder pijn toch echt waard.

Last van huisstofmijt

Heb je ’s ochtends en ’s nachts meer last van huisstofmijt? Ook dan kan het tijd zijn voor een nieuw matras. Met de jaren kunnen de mijten zich vermenigvuldigen in de katoenviltlaag in het binnenveringsmatras. Hierdoor kan je matras op den duur te veel huisstofmijt bevatten. Helaas is er weinig te doen tegen huisstofmijt, maar je kunt het wel iets verminderen door een huisstofmijtbestendige matrashoes aan te schaffen. Zo kun je de aankoop van een nieuw matras vanwege huisstofmijt nog iets langer uitstellen.

Wakker van de bewegingen van je partner

Als laatste kun je merken dat je matras aan vervanging toe is wanneer je van elke beweging van je partner wakker wordt. Natuurlijk verschilt dit een beetje per persoon. Als je een hele lichte slaper bent, of je partner heel wild beweegt dan kan het ook dat het niet aan je matras ligt. Maar doorgaans zou je bij een goed functionerend matras niet van elke beweging van de ander wakker moeten worden. In dat geval is het waarschijnlijk toch de hoogste tijd voor het grofvuil.

Bron | RTL Nieuws, MaxVandaag, Medipoint, Matras.info, Foamite

Beeld | Getty Images

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden