null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Is je koelkast wel koud genoeg? Dít is de beste temperatuur

Het is belangrijk dat een koelkast altijd koud genoeg is. Is 'ie dat niet, dan wordt het al snel een feestje voor bacteriën en schimmels. Toch is het niet in elke koelkast duidelijk te zien op hoeveel graden deze staat én is niet elk plekje even koud. We leggen je uit wat je moet weten over de juiste temperatuur van je koelkast.

Liever te koud dan te warm? Ook dat is niet verstandig.

De juiste temperatuur

De beste temperatuur voor een koelkast is volgens het Voedingscentrum 4 °C. En ook de Consumentenbond meldt dat vanuit gezondheidsoverwegingen het advies is om je koelkast temperatuur tussen de 3 en 4 graden te houden. Dit remt de groei van de meeste bacteriën en schimmels. Bij meer dan 4 graden bederft vooral vlees sneller. Met name bij kip kan het aantal ziekmakende bacteriën bij temperaturen boven 4 graden toenemen. Ook bij zuivel en verschillende soorten groente gaat de kwaliteit bij hogere temperaturen in de koelkast sneller achteruit. Voor andere bederfelijke producten, zoals halvarine, geopende potten en sauzen, is 5 of 6 graden in principe ook koud genoeg. Maar als je bacteriën zo min mogelijk de kans wil geven en eten langer wil bewaren, dan blijft toch het advies 4 graden.

Nog kouder?

Je kunt je koelkast ook op 0 tot 3 graden zetten, maar daardoor kunnen producten tegen de achterwand aan vriezen. Ook bederven sommige groenten en fruit eerder bij zulke lage temperaturen. En hoewel je verse vis het beste kunt bewaren bij 1 graad, hoef je daarvoor de koelkast niet op een lagere stand te zetten. Leg de vis gewoon in de folieverpakking op een schaal met ijsklontjes.

Lees ook: Wist je dat je déze dingen beter in de koelkast kunt bewaren?

De koelkast indelen

Omdat de temperatuur vaak niet overal in de koelkast gelijk is, is het handig om 'm in drie zones te verdelen:

  • Zone 1: dit is de bovenste laag van je koelkast en de minst koude zone. Hier kan het to wel 4 °C warmer zijn dan de ingestelde temperatuur van je koelkast. Bewaar hier daarom producten in pot, dranken, gebak, kaas, boter en eieren.
  • Zone 2: dit is het middelste deel van je koelkast en ook het koudste deel. Hier kun je dus het beste de meest bederfelijke en bacterie-gevoelige producten bewaren, zoals: vers vlees, kliekjes, gesneden groenten en fruit en zuivelproducten van rauwe melk.
  • Zone 3: de onderste laag is de groentelade. Hier kun je het beste verse, ongesneden groenten en fruit bewaren.

Zo meet je de temperatuur

In sommige koelkasten kun je de temperatuur instellen door aan een knop met de graden erop te draaien. Bij andere apparaten staan hier alleen symbolen op, of staan de cijfers niet voor graden maar standen. Daarnaast kun je de temperatuur wel instellen, maar weet je vaak nog niet precies hoeveel graden het dan op elke plek in de koelkast is. Ook kan het bijvoorbeeld warmer zijn als de koelkast lang heeft opengestaan. Daarom is het verstandig om regelmatig de temperatuur op te meten. Dat doe je door een thermometer in een glas koud water te steken. Zet 'm vervolgens op de glasplaat in het midden van de koelkast. Houd daarna de koelkast minimaal twee uur gesloten. Na twee uur kun je de juiste temperatuur aflezen. Als je de andere plekken in de koelkast ook wil opmeten, dan kun je deze stappen op de rest van de planken en in de groentela herhalen.

Bron | Voedingscentrum, Real Simple, Consumentenbond

Beeld | Getty Images

null Beeld

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden