Margriet logo
MT09 M09 2023 Groen  Beeld Productie, styling: Ghislaine van Delden. Fotografie: Petra Hoogerbrug. Visagie: Wilma Scholte.
Beeld Productie, styling: Ghislaine van Delden. Fotografie: Petra Hoogerbrug. Visagie: Wilma Scholte.

PREMIUM

Ingrid (70): ‘Ik heb nu één plantje in huis dat me dierbaar is door de gever en de betekenis’

De een kreeg de liefde voor planten met de paplepel ingegoten, de ander ziet planten liever in de natuur, maar één ding hebben ze gemeen: ze hebben allemaal hun eigen favoriet, mét een verhaal. Ingrid Bakker (70) is fervent tuinierster.

Vlinderorchidee

“Ik ben gek op planten, maar vooral als ze in de tuin staan. Met mijn handen in de aarde wroeten, geeft me zo veel rust. En ik geniet als de planten in het voorjaar helemaal opkomen en in de zomer in volle bloei staan. Gek genoeg houd ik niet van planten in huis. Voor mijn gevoel horen die in de natuur. Daarbij heb ik die hele plantentrend in de jaren zeventig al meegemaakt: ficus benjamina, sanseveria en de dracena. We hadden ze allemaal.”

MT09 M09 2023 Groen Beeld

“Toch heb ik nu wel één plantje in huis dat me dierbaar is. Meer door de gever en de betekenis dan dat ik zo dol ben op planten. Het is de vlinderorchidee (Phalaenopsis) die ik van mijn dierbare vriendin Lanh heb gekregen. We hadden elkaar al een hele tijd niet gezien, ook door corona, en toen ze eindelijk weer eens thee kwam drinken, gaf ze de plant cadeau. De orchidee staat symbool voor schoonheid en kracht, en een witte orchidee in het bijzonder voor verbondenheid. Voor mijn vriendschap met Lanh dus. Alleen daarom al vind ik het gemakkelijk om er goed voor te zorgen, terwijl ze mooi houden over het algemeen niet eenvoudig is. Dat weet ik dan weer van mijn moeder die dol was op orchideeën. Haar hele vensterbank stond er vol mee. Ik heb dus alleen maar fijne herinneringen aan de orchidee.”

MT09 M09 2023 Groen Beeld

Vlinderpracht

De vlinderorchidee (Phalaenopsis) dankt zijn naam aan de vorm van de bloemen. De Latijnse naam komt van het Griekse phalaina, dat nachtvlinder betekent en opsis dat lijkend op betekent. Van oorsprong groeit deze orchidee in de bomen in de tropische regenwouden van Azië, Nieuw-Guinea en Australië. Dit zonder de boom te belasten, het is namelijk een zogenaamde epifyt. Water en voedsel haalt de plant uit regenwater en niet als parasiet uit de boom. Een van de redenen waarom de Phalaenopsis zo populair is, is de lange bloeiduur; soms wel drie maanden aan één stuk! Het is ook één van weinige orchideeënsoorten die meerdere bloemtakken per jaar geeft.

null Beeld

Verzorging

In de natuur groeit de orchidee graag onder een bladerdek; direct zonlicht vindt hij niet fijn. Kies voor een lichte, maar niet te zonnige plek. Door zijn tropische roots gedijt de Phalaenopsis het best bij een temperatuur tussen de 16 en 25 graden, waarbij 16 graden de minimale nachttemperatuur is. Overdag is de temperatuur boven de twintig graden. Zet de plant niet op de tocht en ook niet te dicht in de buurt van de verwarming in verband met de lage luchtvochtigheid. ’s Zomers geef je één keer in de week een scheut water (op kamertemperatuur), in de winter wat minder.

Sproeien

Tropische planten houden allemaal wel van een fijne sproeibeurt in de winter- en zomermaanden als de luchtvochtigheid in huis laag is. Denk maar aan de luchtvochtigheid in de tropen. Maar raak de bloemen niet aan, ze kunnen anders gaan smetten.

Ghislaine van DeldenProductie, styling: Ghislaine van Delden. Fotografie: Petra Hoogerbrug. Visagie: Wilma Scholte.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden