null Beeld

In de zomer snoeien? Deze planten verdienen nu al een knipbeurt

In de zomer staan de meeste planten, bloemen en bomen volop in bloei. Het lijkt daarom misschien niet de juiste tijd om te snoeien. Toch hebben sommige planten en bomen hier juist wel baat bij.

Voor sommige soorten groen is het écht beter om ze nu al te snoeien.

Planten snoeien in de zomer

De meeste planten en bloemen krijgen pas na de zomer hun knipbeurt. Toch zitten er een aantal voordelen aan in de zomer snoeien. Je geeft hiermee je planten meer ruimte om te ademen, waardoor er minder schimmels ontstaan. Daarnaast komt hierdoor ook meer zonlicht bij de knoppen. Dit zorgt er bijvoorbeeld bij fruitbomen voor dat er meer vruchten aan groeien, en krijgen andere planten en bomen meer bloemen. Ook de snoeiwonden bij je planten herstellen in de zomer sneller, waardoor je infecties kunt voorkomen. Let wel op dat je op een droge dag snoeit en niet in de brandende zon. Dat is namelijk weer niet goed voor de snoeiwonden; die drogen dan te snel uit.

Direct na het bloeien snoeien

Zijn er struiken die in de lente volop in bloei stonden, maar die inmiddels al zijn uitgebloeid? Dan kun je deze het beste in de zomer snoeien. Ook uitgebloeide rozen kun je in de zomer bijknippen. Zo groeien ze hierna weer beter door. Daarnaast kun je een blauweregen en andere snelle groeiers al in juli terugsnoeien om uitlopers te voorkomen. Let wel op dat je struiken niet helemaal terugsnoeit, maar knip ze in de zomer een beetje bij al ze te hard gaan.

Lees ook: 6 gezondheidsvoordelen van tuinieren

Fruitbomen snoeien

Ook fruitbomen kun je in de zomer goed snoeien. Hierdoor groeien ze minder hard en dat zorgt ervoor dat er meer vruchten aan je boom komen. Bomen met pitvruchten zoals peren- en appelbomen kun je het beste de tweede helft van juli snoeien. Al mag je met een perenboom die weinig vruchten geeft ook al iets eerder in de maand beginnen. En ook in augustus kun je deze nog bijsnoeien. Fruitbomen met steenvruchten zoals kersen of perziken kun je van augustus tot half september bijknippen. Ook fruitstruiken die snel groeien, zoals bramen, kun je in de zomer terugsnoeien. Zo voorkom je dat ze de hele tuin overnemen, zonder dat jij dat wilt.

Haagplanten

Veel hagen kun je al vanaf mei tot aan september snoeien. Een kleine knipbeurt zorgt al voor meer zonlicht en ademruimte voor de hagen. Helemaal terugsnoeien is dus niet nodig. Je kunt je haag het beste op een bewolkte zomerdag snoeien, het liefst na dat het heeft geregend. Zo groeit de plant na het snoeien het beste verder en droogt deze niet uit door de zon.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Snoeien gids, Libelle.be

Beeld | iStock

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden