null Beeld

Hydroponie is de nieuwste plantentrend (en zó haal je het in huis)

Wanneer je een nieuwe plant in de potgrond zet, is het altijd maar de vraag wat er zich onder het zand afspeelt. Het enige wat wij kunnen zien is hoe de plant boven de aarde tot bloei komt. De nieuwste plantentrend brengt hier verandering in: bij hydroponie zet je je planten namelijk op water, zodat je precies kunt zien wat er met de wortels gebeurt.

Dit is niet alleen hartstikke interessant, het ziet er ook nog eens heel mooi uit! En met de juiste verzorging hou je je planten op deze manier nog maandenlang goed.

Zó werkt hydroponie

Bij hydroponie zet je je kamerplanten in water in plaats van in potgrond. Je planten halen hun voeding dus niet meer uit de aarde, maar uit het water. Hierdoor heb je nooit meer het probleem dat je je plant te weinig of te veel water geeft. Als je planten normaal gesproken heel snel doodgaan, is deze plantentrend zeker het proberen waard.

Welke planten?

Het op water zetten van je planten is eigenlijk heel simpel. Het enige waar je vooraf rekening mee moet houden, is dat je niet zomaar alle planten op water kunt zetten. Alleen de volgende planten zijn geschikt voor hydroponie:

 • Anthurium
 • Monstera
 • Begonias
 • Geranium
 • Graslelie
 • Lepelplant
 • Philodendron

Lees ook: 6x de makkelijkste planten om voor te zorgen

Zelf aan de slag

Heb je één van bovenstaande planten in huis? Dan kun je aan de slag gaan.

 1. Haal als eerst voorzichtig de aarde van de plant af en maak de wortels van je plant goed schoon. Hoe schoner je wortels zijn, hoe langer je water ook schoon blijft. Hierdoor hoef je het water dus ook minder vaak te verschonen. Let er wel op dat je de wortels tijdens het schoonmaken niet kapot maakt.
 2. Maak vlak onder het blad (bij de knoop) een kerf in je plant, omdat zich daar het hormoon voor de wortels bevindt.
 3. Als de planten goed zijn schoongemaakt, kun je je vaas gaan vullen met bronwater (dit is beter voor het groeiproces dan kraanwater). Vervang dit water ongeveer om de drie tot vier weken en vul het bij als het water tussendoor zakt.
 4. Doe een drupje plantenvoeding bij het water om je plant extra voedingsstoffen te geven. Plaats de plant vervolgens in de vaas maar zorg er hierbij wel voor dat de bladeren van je plant het water niet aanraken.
 5. Gelukt? Dan kan het wachten beginnen! Je zult zien dat de plant vanzelf begint te groeien en dat de wortels steeds langer worden. Als het goed is ziet je plant er over een tijdje zo uit:

null Beeld

De bladeren van een olijfboom blijven het hele jaar door groen. Je scoort 'm nu met 15 euro korting in de Margriet Shop.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Mooiwatplantendoen.nl

Beeld | iStock, Instagram

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden