huis veiliger kleinkinderen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

LifestyleWonen & tuinieren

Huis veiliger maken voor kleinkinderen? Hier moet je op letten

Voor veel grootouders is het een feest: oppassen op de kleinkinderen. Komen ze bij jullie thuis? Dan is het belangrijk om je huis daarop aan te passen, want een ongeluk zit in een klein hoekje. Met déze tips maak je je huis veiliger voor kleinkinderen.

Gevaar helemaal voorkomen is bijna onmogelijk, maar je kunt wel maatregelen treffen om de kans te verkleinen. We zetten een paar aandachtspunten op een rij.

Traphekje

Je moet er niet aan denken dat je kleinkind op onderzoek uitgaat en van de trap kukelt. Het installeren van een traphekje is daarom wel zo veilig. Wil je voorkomen dat een dreumes op de trap klimt? Bevestig dan een hekje aan de boven- én onderkant van de trap.

Stopcontacten

Heb je lage stopcontacten in huis waar je kleinkind makkelijk bij kan? Beveilig ze dan met een speciaal afdekplaatje, zodat het kind er niet met z’n vingertjes in kan. Let op: gebruik deze afdekplaatjes niet bij stopcontacten waarop een wasmachine of een ander zwaar apparaat aangesloten zit, want dan kan het smelten.

Houtkachel

Het is de nachtmerrie van elke (groot)ouder: een kind brandt zijn handen aan de houtkachel. Hoewel je dat nooit helemaal kunt voorkomen, moet je er wel alert op zijn. Je kunt er zelfs voor kiezen om een speciaal veiligheidshek rondom de kachel te plaatsen.

Raamdecoratie

Nog zo’n gevaar in huis: de trekkoorden van rolgordijnen, jaloezieën en andere raamdecoratie. Kinderen kunnen daarin namelijk verstrikt raken en zelfs stikken. Belangrijk: zorg dat trekkoorden buiten het bereik van kinderen blijven. Knip eventueel de lus van het koord door en bevestig een stop aan het uiteinde. Je kunt ook een koordkikker, een soort haakje, bevestigen om het koord omheen te wikkelen. Soms bevat raamdecoratie van zichzelf al een veiligheidssysteem.

Hoeken van tafels

Om te voorkomen dat je kleinkind zich bezeert aan de scherpe hoeken van de tafel, kun je speciale hoekbeschermers aanschaffen.

Schoonmaakmiddelen

Kinderen zijn nu eenmaal nieuwsgierig. Grote kans dat ze alle keukenkastjes opentrekken. En dat wordt een stuk gevaarlijker als er allemaal schoonmaakmiddelen in staan. Uit onderzoek van VeiligheidNL en NVWA blijkt zelfs dat kinderen huishoudchemicaliën vaak interessanter vinden dan speelgoed. Houd schoonmaakmiddelen daarom uit het zicht van je kleinkind óf zet een kinderslot op de deur.

Deurklinken omhoog

Wil je niet dat een kind ongemerkt naar een andere kamer glipt of de trap opklimt? Dan kun je ervoor kiezen om deurklinken omhoog te zetten, zodat je kleinkind er niet meer bij kan. Haal het pinnetje aan de onderkant van de deurklink los, draai hem een kwartslag en maak opnieuw vast.

Vijver in de tuin

Je hoeft maar éven weg te kijken en een kind verdwijnt uit het zicht. Dat scenario wordt meteen een stuk gevaarlijker met een vijver in de tuin. Houd daarom altijd een oogje in het zeil als je kleinkind buiten is. En minder mooie, maar wel veilige oplossing is een omheining rond de vijver.

Breekbare spullen

Misschien een open deur, maar let op vazen, beeldjes en andere breekbare spullen op ooghoogte van peuters en kleuters. Dat geldt natuurlijk ook voor andere gevaarlijke spullen, zoals messen of scharen.

Kabels

Ook de kabels van je televisie of internetmkastje ontkomen niet aan die kleine grijpgrage handjes. Verstop ze het liefst op een plek waar je kleinkind niet bij kan. Ook fijn voor jou, want dan zijn die lelijke kabels tenminste uit het zicht.

Bron | Consumentenbond, Oei, ik groei

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden