null Beeld

Hoeveel afwasmiddel heb je nodig voor één vieze pan?

Volgens de Consumentenbond gebruiken de meeste mensen te veel afwasmiddel. Maar wat is dan de juiste dosering? 

Het schuimt zo lekker, dat afwasmiddel. Maar we spuiten al snel te veel uit de fles. Zonde van het geld en slecht voor het milieu. Als elk huishouden per dag slechts 1 milliliter te veel afwasmiddel gebruikt, zo berekent de Consumentenbond, dan spoelen we in Nederland met z'n allen 2,8 miljoen liter onnodig door de gootsteen. Dat is meer afwasmiddel dan in een Olympisch zwembad past.

Een druppel per pan

Maar hoeveel afwasmiddel is dan nodig? Veel minder dan je misschien zou denken. Eén theelepel, zo'n 3 tot 4 ml, is voldoende voor een normale vaat (5 liter water). Dus die pan die niet in de vaatwasser mag, heeft niet meer dan één druppel nodig, aldus de Consumentenbond. Zo kun je maandenlang met één fles afwasmiddel doen.

Meer afwasmiddel maakt niet altijd meer schoon

Het is ook niet altijd het geval dat je meer borden of kopjes kunt afwassen als je meer afwasmiddel gebruikt. Soms is dat wel het geval, testte de Consumentenbond. Maar bij veel afwasmiddelen maakte het geen verschil of er 3 ml of 5 ml werd gebruikt.

Afwastechniek

Behalve van het afwasmiddel, hangt het natuurlijk ook af van je afwastechniek hoe schoon je vaat wordt, en hoe snel. Ook het type afwasborstel (een testpanel vond die van de Ikea het best), de watertemperatuur en de inweektijd spelen een belangrijke rol. Verdwijnt het schuim? Doe er dan een klein beetje afwasmiddel bij. De hoeveelheid schuim geeft namelijk aan of er nog genoeg wasactieve stoffen in het water zitten om viezigheid te verwijderen. Tot slot meldt de Consumentenbond dat het, om een aangekoekte pan sneller te laten blinken, kan helpen om 'harder of langer te borstelen'. Een kind kan de (af)was doen.

Lees ook

Au! Zeven signalen dat je een niersteentje hebt

De 5 geheimen van slanke mensen

Met dit ontbijt kun je makkelijker en sneller afvallen

Bekijk ook

Appelfiguur? Deze kleding staat je goed!

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden