null Beeld

Hoe zuinig is jouw wasdroger eigenlijk?

- In samenwerking met Milieu Centraal -

De aanschaf van een wasdroger stelt je voor een aantal keuzes. Ga je voor een energiezuinige droger? Of kies je een droger op basis van de laagste verkoopprijs? De helft van de verkochte wasdrogers is niet energiezuinig. Vaak laten consumenten zich verleiden door de lagere verkoopprijs in plaats van te kijken naar het energielabel.

Goedkoop is duurkoop

Uit berekeningen van Milieu Centraal blijkt dat een goedkope wasdroger op den duur eigenlijk helemaal niet voordelig is! Je moet naast de aanschafkosten namelijk ook de energiekosten door de jaren heen meerekenen.

De goedkoopste wasdrogers hebben hoge energiekosten. Een duurdere wasdroger met A++ label verbruikt maar een derde van de stroom die een droger met label B nodig heeft. “Kijk niet alleen naar de prijs in de winkel, maar ook naar de energiekosten jaar in jaar uit. Als je alles optelt, heb je voor minder of ongeveer hetzelfde geld een zuinige wasdroger die het milieu veel minder belast”, zegt Mariken Stolk van Milieu Centraal. De aanschafkosten plus energiekosten over 12 jaar zijn van een B label wasdroger 1200 euro en van een A++ droger 1000 euro, bij een gemiddeld gebruik van twee à drie keer per week.

null Beeld

Tip! Gebruik de waslijn!

Tweederde van de Nederlanders heeft een wasdroger. “Een zuinige wasdroger combineren met de waslijn is natuurlijk nog voordeliger en groener”, aldus Stolk. Daarnaast blijft kleding een stuk mooier als je het ophangt en niet in de droger doet. Maar liefst één op de drie Nederlandse huishoudens gebruikt altijd de waslijn. Dit is natuurlijk de meest milieuvriendelijke ‘droger’.

Meer tips? In het tijdschrift Margriet deelt Ingrid Aaldijk (40) van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal een aantal weken lang haar ervaringen over haar duurzame keuzes.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden