Margriet logo
null Beeld

Hoe vaak moet je een hoofdkussen wassen?

Het is een klusje dat makkelijk over het hoofd wordt gezien: het wassen van je hoofdkussen. Terwijl zo'n wasbeurt niet zo'n slecht idee is; elke nacht trekt er namelijk zweet in je kussen en hopen dode huidcellen en bacteriën zich erin op. Zélfs als je een kussensloop gebruikt. Hoe vaak moet je hoofdkussens eigenlijk wassen?

Beestjes in je kussen

Een hoofdkussen is soms viezer dan je denkt. Een derde van (het gewicht van) je kussens kan zomaar bestaan uit dode huidcellen, beestjes en huisstofmijt en hun uitwerpselen, ontdekten onderzoekers. Dat komt onder andere door transpiratievocht. Hoewel de een meer zweet dan de ander (bijvoorbeeld door de overgang of aanleg) transpireert iedereen ’s nachts in bepaalde mate. Een deel van dat transpiratievocht komt terecht in je hoofdkussen en is een voedingsbron voor bacteriën. Ook huisstofmijt nestelt zich in de kussens, dankzij het vocht en jouw dode huidcellen, graag.

Hoe vaak moet je hoofdkussens wassen?

De meeste hoofdkussens, zoals katoenen, synthetische en met dons gevulde kussens, kun je in de wasmachine doen. Check wel altijd eerst het waslabel. Over hoe vaak je een kussen een wasbeurt moet geven, zijn de meningen trouwens verdeeld. Zo zou je volgens Flaironline de kussens één keer per twee maanden in de machine moeten doen en geeft PureWow het advies om kussens te wassen zodra er een nieuw seizoen aanbreekt. Heb je last van huistofmijtallergie dan kun je de kussens beter wat vaker wassen, adviseert PureWow.

Als er één persoon is die precies weet hoe het zit, is het wel huishoudgoeroe Martha Stewart. Op haar site vind je veel slimme huishoudelijke tips. In haar handboek staan gouden regels voor het wassen van kussens en beddengoed. Haar advies? Geef hoofdkussens elke drie tot zes maanden een wasbeurt, zodat schimmels, geurtjes en bacteriën verdwijnen. Was de kussens op een voorzichtig programma, met warm water en een kleine hoeveelheid wasmiddel.

In deze video zie je precies hoe het wassen in zijn werk gaat:

Hoofdkussens die geel zijn geworden verdienden trouwens wat extra aandacht. Zo krijg je ze weer schoon.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden