null Beeld

Hoe schoon wordt de was op de eco-stand?

Het klinkt zo verantwoord: het eco-wasprogramma. Maar wat houdt het precies in? En wordt je was wel goed schoon op zo'n zuinig wasprogramma?

Met het eco-wasprogramma wast een wasmachine op een lagere temperatuur en met ongeveer dertig procent minder water. En ja, dat is inderdaad een stuk beter voor het milieu. Het opwarmen van het water kost namelijk de meeste stroom, in tegenstelling tot het wassen of centrifugeren, wat veel mensen denken.

Eco-programma duurt langer

Wel moet je met de eco-stand meer geduld hebben. Doordat de wasmachine op een lagere temperatuur wast, moet hij namelijk langer draaien om hetzelfde resultaat te krijgen: voor elke kilo wasgoed zo'n tien minuten, zo ondervond de Consumentenbond. Het kan dus in theorie wel zo'n zes uur duren voordat je de was eruit kunt halen, terwijl een gewoon katoenen wasprogramma op 60 graden Celsius er zo'n tweeëneenhalf uur over doet.

Juist ideaal voor vuilere was!

Maar een langere wastijd heeft ook zo z'n voordelen. Volgens Milieu Centraal is de ecostand om die reden juíst heel geschikt voor de vuilere was. Die wordt op deze manier toch goed schoon - mét een laag energieverbruik.

Fijnwasprogramma's minst zuinig

Als je was niet heel vies is, kun je deze met een gewoon (katoen)programma op lage temperatuur wassen. Deze is 'ook zuinig' en 'sneller klaar dan het eco-programma', aldus Milieu Centraal, en veel zuiniger dan de andere wasprogramma's. Fijnwasprogramma's gebruiken per kilo wasgoed meer water en stroom, omdat je met zulke programma's minder wasgoed in de trommel mag doen.

Het katoenwasprogramma is - na de ecostand - het zuinigst

Was 'minstens één keer per maand op 60 graden'

Wel is het volgens Milieu Centraal verstandig om, als je vaak op lage temperaturen wast, minstens een keer per maand op zestig graden te wassen. Zo voorkom je vetluis, een vettige substantie die in je wasmachine achterblijft na het wassen. Hierin kunnen bacteriën gaan zitten en daar kan je wasmachine van gaan ruiken. De meeste mensen zullen dit echter wel doen, omdat het hygiënischer is om vaatdoekjes en beddengoed op zestig graden te wassen. Een kookwasje zo nu en dan kan ook geen kwaad.

Lees ook

Bekijk ook

Zo krijg je een avocado in tien minuten rijp.

Artikelen van Margriet.nl gratis ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden