null Beeld

Hoe kun je vorstschade aan planten herstellen?

Nu we toch nog in Nederland hebben kunnen genieten van winterse taferelen, kan het best zijn dat de planten buiten wat vorstschade hebben opgelopen. Maar hoe herken je vorstschade? En hoe kun je vorstschade aan je planten herstellen?

Wij leggen het je hier

uit.

Hoe kun je vorstschade bijplanten herkennen?

Bij vaste planten zal je dit niet meteen zien: pas als ze in het voorjaar niet uitlopen, weet je dat ze vorstschade hebben opgelopen. Bij wintergroene planten kun je vorstschade echter wél meteen zien. Deze planten hebben namelijk het meeste te lijden onder de vorst. Je zal zien dat de bladeren bruin kleuren of dat er zwarte plekken op de bladeren komen. Het lijkt wel een beetje op droogteschade of brandschade.

Vorstschade herstellen

Gelukkig betekent vorstschade niet altijd het einde: vaak kun je de vorstschade bij planten nog herstellen. Je kunt de beschadigde delen van de plant bijvoorbeeld een beetje terugsnoeien. Dit moet je wel pas doen als je zeker weet dat er geen vorst meer komt. De plant zal zich dan herstellen en de bruine bladeren zullen plaatsmaken voor frisse groene nieuwe bladeren. Vergeelde en verschrompelde bladeren zullen er vanzelf afvallen.

Het kan soms ook helpen om de planten met vorstschade wat water te geven. Een vorstperiode met schrale wind kan namelijk voor flinke uitdroging zorgen. Er komt geen vocht in de grond en planten kunnen tijdens vorst ook geen vocht opnemen. Als het vrij snel na de vorstperiode gaat regenen, dan zit je wel goed. Maar als het nog een lange periode droog blijft, dan kun je de planten maar beter wat water geven.

Lees ook: Waarom je kamerplanten in de winter minder water moet geven

Vorstschade voorkomen

Omdat voorkomen natuurlijk

beter is dan genezen, hier nog wat tips om vorstschade in het vervolg te

voorkomen:

  • Zet vorstgevoelige planten op een luwe plek, uit de wind
  • Zorg dat de grond niet te nat is in de winter
  • Bescherm je planten met een rietmat of noppenfolie tegen de koude wind
  • Mest de planten in het najaar met een kalium houdende najaarsmest. Je planten zullen daarna beter bestand zijn tegen temperatuurschommelingen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in

je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | VT Wonen, Groene Passies

Beeld | Getty

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden