null Beeld

Hierdoor krullen de bladeren van je kamerplanten op

Hartstikke leuk, een beetje extra groen in huis, maar het kost ook de nodige tijd, aandacht en liefde. Elke keer geef je ‘m een beetje water en draai je je groene vriend naar de zon en toch heeft je kamerplant opkrullende bladeren. Hoe komt dat? 

Dit probeert je kamerplant je te vertellen wanneer de bladeren opkrullen.

Opkrullende bladeren

Hoewel het soms best frustrerend kan zijn dat je planten je niet kunnen vertellen wat er mis is, kun je ook aan hun ‘lichaamstaal’ een hoop aflezen. Een kamerplant is namelijk zo slim om zijn bladeren op te krullen wanneer hij te weinig water krijgt, omdat deze zo minder water verdampt. Hierdoor kan de plant iets langer met zijn reserves doen. Zeker als de bladeren geel worden, of beginnen te hangen is het al helemaal tijd voor een plens water. Maar controleer wel eerst goed de potgrond. Is deze droog? Dan is het tijd om water te geven. Is de potgrond nog nat? Dan kan het ook betekenen dat de opgekrulde bladeren aangeven dat je plant juist te veel water heeft gekregen. In dit geval zijn de wortels aan het rotten.

Bladluis

Wanneer je kamerplant opkrullende bladeren heeft kan dit ook betekenen dat je plant bezoek heeft van ongewenste beestjes zoals bladluizen. Deze zuigen namelijk het sap uit de bladeren van je plant, waardoor ze beginnen te krullen. Zie je vlekjes of de bladluizen zitten? Gebruik dan een van deze tips om de bladluizen te verjagen.

Uit direct zonlicht

Heeft je kamerplant genoeg water en zie je ook geen sporen van beestjes zitten? Dan kan het ook zijn dat je plant te veel licht krijgt. Zoek dus altijd eerst op hoe je plant het liefst verzorgt wil worden, voor je ‘m een plekje geeft. Je kunt herkennen of de bladeren van je kamerplant krullen door te veel licht wanneer de blaadjes daarnaast ook bruine randen hebben die makkelijk afbreken. Zet je plant in dit geval op een plekje met meer schaduw. Na een paar dagen zul je al verschil zien.

Lees ook: Deze 10 kamerplanten zijn ideaal als je geen groene vingers hebt

De juiste potgrond

Als laatste kunnen de opkrullende bladeren ook komen door je potgrond. Als je niet de juiste potgrond voor je kamerplant gebruikt, kunnen de wortels namelijk moeilijker tot geen water opnemen. Tijd om te herpotten dus.

Weg met opkrullende bladeren

Wanneer je het probleem hebt aangepakt, is het handig de verdorde gekrulde bladeren van je kamerplant te verwijderen. Zo hou je alleen de gezonde blaadjes over en kan je plant alle energie hierover verdelen om verder te groeien.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Het Laatste Nieuws

Beeld | iStock

null Beeld

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden