Planten na winter buiten zetten Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Hier moet je opletten als je je planten weer buiten zet na de winter

Het is weer lente. Hoewel het lenteweer nog even op zich laat wachten, wordt het rond deze periode tijd om de planten die je tijdens de winter binnen hebt gezet weer naar buiten te verplaatsten. En ook je kamerplanten kunnen het in de lente en zomer buiten extra goed doen. Maar er zijn een paar fouten die je daarbij wil voorkomen.

Van de juiste plek in de tuin tot het juiste moment: we leggen je uit waar je op moet letten.

Planten na de winter weer naar buiten

Met de lente en de zomer opkomst, hopen we ook op veel zonnige dagen. En daar kunnen je planten ook van profiteren. Als je afgelopen winter je planten binnen hebt gezet, wordt het weer bijna tijd om ze naar buiten te verplaatsten. De meeste planten – dus ook je kamerplanten - kunnen buiten overleven én sneller groeien, maar dat hangt wel af van de omstandigheden. Plantendokter Chris Satch legt aan Well + Good uit dat als je geen schaduw in de tuin hebt, je planten het beste binnen kunt houden. Zet je je buitenplanten voor het eerst weer buiten naar de winter? Dan tipt Satch om ze de eerste twee weken volledig in de schaduw te zetten. Zo kunnen ze rustig wennen aan de nieuwe omgeving. Na die twee weken kun je ze langzaam naar een andere plek verhuizen waar meer zonlicht is. Welke plek het beste is, is afhankelijk van hoeveel licht de specifieke plant nodig heeft.

Vetplanten en cactussen zijn van nature stevige woestijnplanten, waardoor je ze na die schaduwperiode een paar dagen op een deels zonnige plek kunt zetten en daarna in direct zonlicht. Andere planten hebben meestal een stuk minder zonlicht nodig of doen het zelfs beter in de schaduw.

Niet te vroeg

Een van de meest gemaakte fouten bij het buiten zetten van je planten, is dat je dit te vroeg in het seizoen doet. We hebben de afgelopen tijd gezien dat de clichés ‘maart roert z’n staart’ en ‘april doet wat ‘ie wil’ waar zijn, waardoor we van 20 graden en zon naar sneeuw gingen. Zonde als je toen al je planten naar buiten had verplaatst. Wees daarom geduldig en wacht tot de temperatuur voor een langere periode rond de 12 graden of hoger ligt.

Niet te winderig

Zeker als je binnenplanten naar buiten wil verplaatsen, is de plek cruciaal. Deze planten zijn minder gewend dan buitenplanten. Daarbij speelt niet alleen het zonlicht en de schaduw een rol, maar ook de wind. Binnenplanten zijn meestal niet gehard genoeg om winderige omstandigheden te overleven. Kies dus voor een zo windstil mogelijke plek en overweeg om je planten tijdelijk weer naar binnen te halen als het een hele winderige of stormachtige dag is.

Te weinig water

Misschien ben je binnenshuis wel gewend om je planten voldoende water te geven, maar dat wordt zodra ze buiten staan soms wat meer vergeten. En dat terwijl sommige planten juist meer water nodig hebben als ze buiten staan in plaats van binnen. Het is afhankelijk van het soort plant hoeveel water je moet geven. Je kunt het beste elke dag checken of de grond nog vochtig genoeg is of dat je extra water moet geven. En gelukkig helpt een regenbui op z’n tijd je daar ook bij.

Zeker in de zomer tijdens een hittegolf is het extra belangrijk om voldoende water te geven aan je planten. Dit kun je op een warme dag het beste vroeg in de ochtend al doen.

Terug naar binnen

Na de zomer wordt het op een gegeven moment ook weer tijd om de planten naar binnen te verhuizen. Volgens plantendokter Satch kun je dit het beste doen als de temperatuur ’s nachts weer onder de 12 graden komt.

Bron | Well + Good

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden