null Beeld

Het wordt straks makkelijker om na een scheiding je huis te behouden

Na een scheiding is er meestal wel één partner die in de woning wil blijven, maar er zijn maar weinig mensen die de financiering hiervoor rondkrijgen. Gelukkig komt hier binnenkort verandering in: het uitkopen van je ex-partner wordt namelijk een stuk eenvoudiger.

Als de hypotheekverstrekker kan onderbouwen dat een klant de lasten van een woning na een scheiding zelf kan dragen, dan verloopt de financiering onder de voorwaarden van een nieuwe hypotheek.

Vergoeding voor waarde van woning

Tot nu toe was het voor veel mensen lastig om na een scheiding in hun huis te blijven wonen. Vanwege de oplopende huizenprijzen levert de financiering vaak problemen op. Vooral omdat aan de ex-partner een vergoeding moet worden betaald voor de waarde van de gezamenlijke woning, inclusief overwaarde.

Lees ook: relatietherapie: 'Als ik van hem zou scheiden, zou hij me kapot maken'

Noodgedwongen verkopen

Volgens de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zijn er maar weinig mensen die dit bedrag op hun rekening hebben staan. Daarnaast vormt de hypothecaire financiering ook vaak een struikelblok. Hierdoor wordt uitkopen te duur, waardoor de woning noodgedwongen moet worden verkocht. “Dan staan er ineens twee partners op straat. Dit terwijl het fijn is als één van de twee in het huis kan blijven wonen, zeker als er kinderen in het spel zijn,” aldus een woordvoerder van NHG.

Succesvolle proef huis behouden

Bij een proef heeft NHG ongeveer duizend mensen, die in scheiding lagen, geholpen de woning te behouden. Sinds 1 januari is deze mogelijkheid ook in de voorwaarden en normen van NHG doorgevoerd. Om hiervoor in aanmerking te komen is het wel belangrijk dat je als consument de bijbehorende lasten in je eentje kunt dragen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in

je mailbox?

Schrijf

je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD.nl

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden