Buxusrups bestrijden Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Wonen & Tuinieren

Het is weer tijd voor de buxusrups: zo voorkom en bestrijd je het beestje

Bij het horen van de buxusrups krijg je misschien al rillingen over je lijf. Helaas is dit groene beestje enorm fan van jouw mooie net geplante buxussen. Hierdoor zijn wij weer niet zo fan van de buxusrups. Ondanks dat de rups vaak pas voor overlast zorgt in de zomermaanden, kun je nu al beginnen met de buxusrups bestrijden. Dit heeft te maken met de meerder generaties van de zogenaamde buxusmot.

We leggen je uit hoe je de buxusrups én buxusmot kunt herkennen en nog belangrijker: hoe je kunt voorkomen dat deze beestjes je buxussen aantasten.

Buxusrups en buxusmot herkennen

Ten eerste is het van belang om te weten of je last hebt van de buxusrups of buxusmot voordat je gaat bestrijden. Je kunt namelijk ook nog last hebben van buxusschimmel.

Buxusmotten zijn nachtvlinders met witte driehoekige vleugels met een zwarte rand. Buxusrupsen zijn felgroen van kleur met een zwarte kop en een patroon van zwarte stippen en zwarte en lichte lengtestrepen. Maar als ze net uitkomen hebben de larven een vuilgele kleur. Naast dat je de rupsen kunt zien lopen in je buxus, kun je ook een heleboel witte draden, een soort spinnenweb, in je struik zien ontstaan.

De generaties van de buxusmot

Waarom de buxusrups zo venijnig is, komt omdat er meerdere generaties zijn. Hierdoor kun je van mei tot en met november last hebben de de rups. Door de generaties moet je dus ook meerdere malen in het jaar je buxus behandelen.

In oktober gaan de jonge rupsen overwinteren. Ze spinnen een cocon waar ze tot eind april/begin mei in blijven zitten. Deze cocons zitten tussen de blaadjes van de buxus. Komen ze uit, dan eten ze je struik leeg tot ze zich verpoppen. In juni kunnen dan de eerste generatie vlinders, ook wel buxusmotten, tevoorschijn komen. Deze leggen weer eitjes waardoor begin augustus de eerste generatie rupsen verschijnen. Dan begint het allemaal weer opnieuw waardoor de tweede generatie vlinders zich laten zien van eind augustus tot september/oktober en de tweede generatie rupsen daarna weer in cocons verdwijnen om te overwinteren. Met een vroeg warm voorjaar komt de buxusmot nog eerder naar de tuin en door de warme herfstmaanden blijft de rups langer aan je struik eten. Je snapt: hierdoor blijf je last hebben van de buxusrups.

Wanneer bestrijden

Door deze drie generaties zijn er ook drie momenten in het jaar waarom je de buxusrupsen kunt bestrijden

  • Eind april/begin mei
  • Juli en augustus
  • September en oktober

Buxusmot bestrijden

Om te beginnen is het belangrijk deze cirkel te doorbreken. Hiervoor moet je eerst de vlinders te pakken zien te krijgen. Dit kun je doen met feromonen. Deze vallen vangen de mannelijke motten waardoor er geen bevruchting kan plaatsvinden. Let op dat je geen deltavallen koopt, deze zijn niet geschikt voor de buxusmot.

Buxusrups bestrijden

Vang je nou weinig motten in je fermoonval, dan is er geen vlucht bezig en is er een grote kans dat de rupsen al aan je buxus zijn begonnen. Zie je nog maar een paar rupsen en draden, dan zou je ze handmatig weghalen. Dit doe je door de aangetaste stukjes struik weg te knippen. Heb je helaas wel al een hele zwerm rupsen in je buxus zitten, is het geen doen om deze stuk voor stuk te verwijderen. Maar je hoeft zeker ook niet de gehele buxus uit de grond te halen!

Ten eerste kun je gaan voor een biologische insecticide. Zodra de rupsen in contact komen met deze middeltjes gaan ze dood. Een goed voorbeeld hiervan is spinosad. Daarnaast is er nog een natuurlijk bestrijdingsmiddel namelijk aaltjes. De aaltjes dringen de buxusrupsen binnen. Daar doden ze de rupsen binnen 2 tot 3 dagen door bacteriën af te geven.

Als laatste kun je je buxus nog op het juiste moment snoeien. De buxusmot houdt van de jonge scheuten van een buxushaag. Door de struik op het juiste moment te snoeien kun je de eitjes en eventueel kleine larven allemaal tegelijk verwijderen.

Bron | Biogroei.nl, Horta.org, Online-tuinman.nl

Paulien BergwerffGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden