null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Het gaat niet goed met de mussen: dit kun je doen om ze in je tuin of balkon te helpen

De huismus heeft het zwaar in Nederland. Sinds 1990 is het aantal huismussen gehalveerd, en daarom is deze vogelsoort op de Rode Lijst gezet door de Vogelbescherming. We leggen je uit hoe dat komt én hoe je de mussen zelf vanaf je tuin of balkon kunt helpen.

Van broedplekken tot voedingsbronnen: met een paar handige tips maak je het de mussen in de tuin een stuk makkelijker.

Steeds minder huismussen

Dat er in de afgelopen dertig jaar steeds minder mussen in Nederland zijn, heeft onder andere te maken met de manier waarop er wordt gebouwd. De ideale plek voor een huismus om een nestje te maken is namelijk onder dakpannen of in holtes van gebouwen. Veel nieuwe gebouwen hebben dit niet, waardoor er minder nestgelegenheden zijn voor de vogels. Daarnaast is het voor mussen belangrijk om een nest te bouwen in een omgeving vol groenblijvende, hoge en gesloten bomen en planten. Zo kunnen de jongen ook veilig uitvliegen. Als je de mussen een handje wil helpen in je eigen tuin, is het dus vooral belangrijk om een fijne broedplek te creëren.

Mussen helpen in de tuin

Je hoeft geen grote tuin te hebben om de mussen te helpen. Zelfs met een klein balkon kun je al aan de slag. Het is vooral fijn voor de mussen als je veel planten en bomen hebt waar ze een nestje of schuilplaats kunnen maken. Dat doe je door klimplanten zoals wilde wingerd, klimop of een blauwe regen tegen de muur te laten groeien. Hoe beschutter de plek, hoe aantrekkelijker en veiliger voor de mussen. Zorg dat er dichtbij het groen voldoende drink- en badplaatsen zijn, zodat de mussen snel op en neer kunnen.

Insecten en larven

Niet alleen het aantal mussen is afgenomen, ook met de insecten gaat het niet goed. En laat dat nou net een goede voedingsbron zijn voor jonge huismussen. Die eten voornamelijk insecten en larven. Deze vinden de diertjes vooral in mest, dood hout en stilstaand water. Om de mussen een handje te helpen kun je daarom in de tuin of op je balkon een bak of emmer water neerzetten. Een bak met water en larven klinkt en oogt natuurlijk niet heel lekker. Voeg er daarom een paar waterplanten aan toe, zodat het er iets gezelliger uit ziet.

In coniferen zitten vaak veel insecten, dus door deze plant in de tuin neer te zetten bezorg je de jonge musjes waarschijnlijk een feestmaal.

Rozen en bessenstruiken

Naast larven en insecten zijn jonge mussen ook dol op luizen. Vooral bessenstruiken en rozen trekken groene luizen aan, die de vogels lekker vinden.

Zaadjes

Als de jonge mussen iets groter zijn, stappen ze over van insecten naar zaden. Daarvoor zijn onkruidrijke omgevingen en inheemse planten het beste. Maar ook voederplekken met zaadjes doen het goed. Je kunt de mussen hierbij helpen door in je tuin wat zonnebloempitten, strooizaad, kruimeltjes bruin brood en zoutloze etensresten te strooien.

Lees ook:

Vogels in de tuin: welke kun je allemaal spotten én hoe lok je ze naar je tuin?

Grit

Om de zaadjes vervolgens te vermalen hebben huismussen steentjes in hun maag nodig. Hier halen ze ook de kleine hoeveelheden zouten en kalk uit. Huismussen pikken dit soort grit vaak op via tuinterrassen, wegen, de stoep en parkeerplaatsen.

Genoeg drinkplaatsen

Om je tuin of balkon nog vogelvriendelijker te maken, is het belangrijk dat er voldoende drinkplaatsen zijn. Dat kan in de vorm van een vogelbadje, maar ook een dakgoot, vijver of een regenton doen het goed als drinkplaatsen voor mussen. Toch zullen de vogeltjes het snelste op schoon drinkwater afkomen.

Stofbad

Naast een vogelbadje met water, nemen huismussen ook graag een stofbad. Dit doen zij om parasieten kwijt te raken en om hun veren sneller te drogen. Een stofbad kun je maken door een ondiepe bak te vullen met vogelzand (verkrijgbaar bij de dierenwinkel).

Bron | Trouw, MaxVandaag, Libelle, de Huismusbescherming, Derooyhoveniers

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden