Margriet logo
MT09 M09 2023 Groen  Beeld Productie, styling Ghislaine van Delden. Fotografie: Petra Hoogerbrug. Visagie: Wilma Scholte
Beeld Productie, styling Ghislaine van Delden. Fotografie: Petra Hoogerbrug. Visagie: Wilma Scholte

PREMIUM

Henriette (54): ‘De Monkey Mask gaf me moed en hoop in mijn donkerste tijd’

De een kreeg de liefde voor planten met de paplepel ingegoten, de ander ziet planten liever in de natuur, maar één ding hebben ze gemeen: ze hebben allemaal hun eigen favoriet, mét een verhaal. Henriette Dohmen (54) is plantenfluisteraar bij Plantenhuis Amersfoort.

“De Monkey Mask is niet alleen mijn favoriete plant, hij is mijn redding geweest. Een paar jaar geleden stortte mijn leven in; door persoonlijke omstandigheden kwam ik in een flinke burn-out terecht. Een hulpverlener die zag dat ik goed ben met planten vroeg mij in die tijd of ik haar plant die het na een verhuizing slecht deed weer goed kon krijgen. Dat wilde ik wel proberen. Van jongs af aan ben ik gek op planten en het zou mijn zinnen verzetten. Ik verpotte de plant en knipte eraf wat niet goed meer was. Toch weerhield iets me ervan om een kale stengel weg te gooien. Er zat een minuscuul knobbeltje aan, zou dat een nieuw blad zijn? Ik zette de kale stengel in een fles met water om te zien wat er zou gebeuren. Maandenlang was het een compleet raadsel: de stengel was groen, verdorde niet, schimmelde niet en zag ik nou een klein beetje ontwikkeling in dat knobbeltje? Nieuwsgierig volgde ik het proces. Na heel wat uitzoeken, stekken, liefde en geduld werd ik beloond en nu, na twee jaar, is de kale stengel uitgegroeid tot een mooie plant.”

MT09 M09 2023 Groen Beeld

“Al die tijd hield het proces van de kale tak me een spiegel voor. Steeds als ik terneergeslagen was, zag ik mijn ‘plantje’ op de vensterbank. ‘Geef niet op, herstel kan lang duren,’ leek het te zeggen. Ik leerde inzien dat de natuur zelf het tempo bepaalt. Dat het herstelproces soms drie stappen vooruit en twee achteruit betekent. Mijn stengel groeide tegen alle verwachtingen uit tot een mooie plant, dat kon ik ook. De plant gaf me moed en hoop in mijn donkerste tijd. Hij prikkelde mijn nieuwsgierigheid op het moment dat niets mij eigenlijk boeide door mijn depressie. Elke keer als ik naar de plant kijk, voel ik me trots: op mezelf en hoe de plant en ik erbovenop zijn gekomen.”

MT09 M09 2023 Groen Beeld

Aapjes kijken

De Monstera Monkey Mask, officiële naam Monstera Adansonii, is het broertje van de bekende gatenplant. De bladeren zijn alleen een stuk kleiner dan van de Monstera en de Monkey Mask heeft gaten waar de Monstera inhammen heeft. Monstera’s zijn afkomstig uit Midden-Amerika en behoren tot de familie van de Araceae, de aronskelkachtigen. Het zijn lianen uit Panama en zuidelijk Mexico en ze houden ervan om flink de hoogte in te klimmen. Grotere planten hebben dan ook een mosstok in het midden nodig waar ze hun vlezige luchtwortels aan vast kunnen zetten. In hun natuurlijke habitat doen ze dat aan boomstammen, rotsen of op de grond in de wouden van Zuidoost-Azië.

MT09 M09 2023 Groen Beeld

Verzorging

De Monstera kan zowel licht als donker staan, liever niet in direct zonlicht. Van tocht houdt de plant niet. De ideale luchttemperatuur ligt tussen de 18 en 22 graden. Twee keer per week water geven, zodat de potgrond niet uitdroogt. Omdat de Monstera oorspronkelijk uit een gebied met een hoge luchtvochtigheid komt, vindt-ie het heerlijk als je hem eens per week besproeit om de bladeren stofvrij en vochtig te houden.

Ghislaine van DeldenProductie, styling Ghislaine van Delden. Fotografie: Petra Hoogerbrug. Visagie: Wilma Scholte

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden