null Beeld

Groeit je kamerplant niet? Dit kunnen de oorzaken zijn

Verzorg jij je kamerplant met zo veel mogelijk liefde, maar groeit ‘ie maar niet? Of komen er geen nieuwe blaadjes meer uit? Dat is soms behoorlijk frustrerend. Van een winterslaap tot de verkeerde plek: dit kunnen de mogelijke oorzaken zijn.

En zo los je dat groeiprobleem weer op.

Kamerplant groeit niet meer

Zolang je kamerplant verder gezond is, dus wanneer er geen beestjes of rare vlekjes op zitten of de bladeren er niet van af vallen of er ziek uit zien, is er gelukkig weinig aan de hand. Dat je kamerplant in dit geval niet groeit, kan zijn omdat je groene vriend gewoon een beetje eigenwijs is of meer tijd nodig heeft om verder te groeien. Maar daarnaast kan het ook aan de onderstaande dingen liggen.

Te weinig licht

Controleer of je kamerplant wel op de juiste plek staat. Om te groeien hebben planten voldoende zonlicht nodig. Probeer daarom eens om je kamerplant op een ander, lichter plekje in huis neer te zetten en wellicht begint ‘ie dan ineens weer met groeien en nieuwe blaadjes krijgen.

Te kleine pot of te weinig voedingsstoffen

Een andere oorzaak dat je kamerplant niet goed groeit of stopt met groeien, is wanneer je plant in een te kleine pot zit. In dat geval zijn vaak de wortels klem gegroeid en heeft je kamerplant alle voedingsstoffen in de potgrond al verbruikt. In dat geval kun je ‘m het beste overpotten in een grotere pot of extra plantenvoeding geven.

Lees ook: Tijd om je kamerplanten te verpotten? Zó doe je dat

Het blad zit klem

Willen de nieuwe blaadjes van je kamerplant maar niet uitkomen? Dan kan het zijn dat het blad klem zit. Dat gebeurt bij bladeren die met een soort beschermhoesje om zich heen groeien. Normaal gesproken moet dit langzaam loslaten wanneer er een nieuw blaadje uitkomt. Maar soms kan dit beschermhoesje aan het blad vast blijven plakken, waardoor het blad klem komt te zitten. Om dit te verhelpen kun je het beschermhoesje heel voorzichtig proberen los te halen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld het beschermhoesje eerst een paar keer nat maken met een plantenspuit. Hierdoor raakt het hoesje vaak vanzelf al wat losser. Daarmee voorkom je ook meteen dat je het blad beschadigt als je het los probeert te peuteren.

Het ligt aan het seizoen

Als laatste kan het ook zijn dat je kamerplant gewoon tijdelijk niet groeit, omdat het niet zijn groeiseizoen is. De meeste planten groeien in de herfst en winter nauwelijks of zelfs helemaal niet. Je zult dus een paar maanden moeten wachten voordat je plant weer een groeispurt maakt of er nieuwe blaadjes komen.

Bron | Mama Botanica

Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden