null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Groeien je planten maar niet? Probeer dit trucje eens

Als je planten maar niet groter lijken te worden, hoe goed je ook voor ze zorgt, is er nog iets anders dat je kunt proberen. Planten schijnen namelijk sneller te groeien wanneer ze dicht bij elkaar in de buurt staan.

Ze gaan dan een concurrentiestrijd aan om het meeste licht te vangen.

Planten groeien

Natuurlijk kunnen niet alle planten elkaar aanraken (staat ook niet zo gezellig in huis, al die planten op een kluitje), maar als je een paar achterblijvers hebt is dit trucje het proberen waard. Volgens hoogleraar Plant Photobiology Ronald Pierik gaan planten namelijk echt sneller groeien wanneer ze dicht bij elkaar staan.

Concurrentiestrijd

De planten zijn dan bang om in de schaduw van de andere plant te komen en zo niet meer genoeg licht te vangen. Daardoor gaan ze steeds sneller groeien om de hoogste plant te blijven en het meeste licht te vangen. Volgens Pierik is dit echter zinloos: beide planten vangen evenveel licht, ongeacht hun grootte. Maar dat weten die planten niet.

Opmerkzame planten

Planten merken op twee manieren of er een andere plant in de buurt is: door de reflectie van zonlicht op de bladeren van hun buurman, of door aanraking. Zet je planten dus neer op zo’n manier dat een aantal bladeren elkaar raken, en de concurrentiestrijd zal beginnen. Zorg in de tussentijd wel dat ze genoeg water en voeding krijgen, want een plant kan zich door zo’n groeispurt ook snel uitputten.

Bron | Bedrock

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden