null Beeld

Griep gehad? Zo wordt je huis weer virusvrij

Griepvirussen en andere ziekteverwekkers kunnen nog dagen tot zelfs weken in je huis blijven leven. Zo maak je je huis weer virusvrij!

Ziekteverwekkers zoals bacteriën en virussen kunnen in vuil en stof gaan zitten. Zo kan het superbesmettelijke norovirus, dat buikgriep veroorzaakt, tot wel drie weken in ontlastingsresten in het toilet blijven leven. Ieuw! Door schoon te maken, haal je bacteriën en virussen weg en verklein je de kans dat jij en je gezinsleden (opnieuw) bemet raken en ziek worden.

De beste schoonmaakformule voor een virusvrij huis

Wat je dus zeker moet doen als je weer beter bent, is goed schoonmaken. Hoe je dat aanpakt? Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is eerst droog schoonmaken (stofzuigen en afstoffen) en daarna nat (dweilen of afnemen met een vochtige doek) de enige juiste volgorde. Houd tijdens het boenen verder deze belangrijke regels in acht.

1. Werk van schoon naar vies: begin altijd op minder vuile plaatsen en bewaar het 'ergste' voor het laatst. Begin bijvoorbeeld in de woonkamer, maak dan de keuken schoon en als laatste de wc. En vergeet dan vooral dit plekje niet.

2. Werk van hoog naar laag: eerst boven op kasten, dan tafels en vensterbanken en als laatste de vloer. Zo valt stof en vuil niet op een plek die al schoon is.

3. Pak onder het schoonmaken geregeld een nieuw doekje.

4. Maak als je klaar bent je schoonmaakspullen goed schoon. Haal stof van de stofzuigermond, spoel emmers om en was doekjes en dweilen op zestig graden (tenzij je wegwerpdoekjes gebruikt). Laat ze daarna drogen.

Hoe vaak schoonmaken?

Daar zijn eigenlijk geen regels voor, maar het RIVM geeft wel een paar tips.

1. Maak plekken die snel vies worden vaker schoon, zoals de wc en de vloer. Dit geldt ook voor dingen die we veel aanraken. Denk aan de afstandsbediening, je smartphone en deze acht andere voorwerpen die viezer zijn dan de wc-bril. Het rooster in je afzuigkap of de ruimte boven op kasten zijn voorbeelden van plekken die minder snel vies worden. Die moet je natuurlijk wel af en toe schoonmaken, maar dat hoeft echt niet elke week.

2. Maak vaker schoon als er iemand in huis ziek is. Dit is vooral belangrijk als het om een besmettelijke ziekte gaat, zoals griep of buikgriep. Bij diarree is het advies om elke dag de wc schoon te maken. Liggen alle doekjes in de was? Op deze manier zijn ze in twee minuten weer fris en ontsmet.

Deze kleine moeite verkleint de kans dat je griep krijgt

Heeft de griep je nog niet geveld? Houden zo! Deze kleine moeite kan de kans dat je ziek of snotterig wordt aanzienlijk verkleinen. Het is bewezen effectief en kost je maar twee minuten per dag!

Lees ook

Bekijk ook

Zo maak je makkelijk het ovenrooster schoon.

Artikelen van Margriet.nl gratis in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden