Margriet logo
gordijnen opmeten Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

LifestyleWonen & tuinieren

Gordijnen opmeten: zo doe je dat (en hier moet je op letten)

Ben je verhuisd of zijn je gordijnen aan vervanging toe? Dan moet je nieuwe gordijnen opmeten. Niet de leukste klus, maar wel belangrijk, want niets is vervelender dan te korte of te lange gordijnen. Met deze tips lukt het.

Hoe meet je de gordijnen op? En hoeveel stof heb je nodig? We zetten het op een rij.

Breedte gordijnen opmeten

Bij het bestellen van gordijnen moet je de juiste maat doorgeven. Doe je dat niet op de juiste manier, dan heb je straks te lange, te korte of scheve gordijnen. Om gordijnen op te meten, gebruik je een rolmaat of meetlat. Hoe je gordijnen opmeet, hangt af van het soort gordijnen dat je kiest. Over het algemeen is de breedte van de gordijnrails gelijk aan die van het raam. Wil je het raam liever vrijhouden als het gordijn helemaal open is? Kies dan voor een bredere rails. De plooi die je kiest, bijvoorbeeld een enkele, dubbele, drievoudige of wave plooi, bepaalt hoeveel stof je nodig hebt. Ook de stof die je voor de gordijnen gebruikt, speelt een rol. De winkel waar je de gordijnen bestelt, kan precies uitrekenen hoeveel stof er nodig is (en hoeveel het dus gaat kosten). Meestal hoef je alleen de strakke maten door te geven.

Lengte gordijnen opmeten

De lengte van gordijnen opmeten, vergt iets meer precisie. Vooral bij oude huizen is het belangrijk om op twee of drie plekken te meten, omdat het plafond of de vloer scheef kan zijn. Noteer de kortste maat die je gemeten hebt. Komen de gordijnen aan een rail? Meet dan vanaf de bovenkant van de rails tot de vloer of de vensterbank. Trek hier vervolgens anderhalve centimeter vanaf, zodat de gordijnen niet over de grond slepen. Wil je ze tot de vensterbank? Trek er dan één centimeter af. Als de gordijnen aan ringen komen te hangen, meet je vanaf de bovenkant van de roede tot de plek waar de gordijnen moeten komen. Tel daar vervolgens anderhalve centimeter bij op.

Vouwgordijnen opmeten

Als je kiest voor vouwgordijnen ‘op de dag’, wat betekent dat ze op het kozijn hangen, meet je het gedeelte dat bekleed mag worden. Bij vouwgordijnen ‘in de dag’ hangt de stof tussen het kozijn. Je meet dan uiteraard de binnenzijde van het kozijn. Let op: dit moet heel precies gebeuren, omdat het gordijn er anders niet tussen past of er ruimte overblijft.

Rolgordijnen opmeten

Ook bij rolgordijnen bepaal je of ze op de dag of in de dag moeten komen. Voor rolgordijnen in de dag meet je de breedte op drie plekken: bovenin, in het midden en onderin. Noteer vervolgens de kortste maat en trek daar één centimeter vanaf. De hoogte meet je aan de linker- en rechterkant vanaf het montagepunt tot de onderkant of vloer. Ook hier kies je de kleinste maat. Bij rolgordijnen op de dag meet je de breedte van het raam mét overlap. Hoeveel dat is, bepaal je zelf. Datzelfde doe je met de hoogtemaat. Bij het opmeten van rolgordijnen voor een draaikiepraam moet je ook rekening houden met de klink. Het gordijn heeft dan vaak zijgeleiding, wat betekent dat langs de zijkant een staaldraad loopt. De breedte meet je over het draaiende gedeelte van het raam, vanaf de raamklink tot aan het begin van het raam. De hoogte meet je vanaf het montagepunt tot de onderkant.

Bron | Raamdecoratie.com, Kwantum, Roobol

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden