Margriet logo
null Beeld

Gooi oude kranten niet weg: 6x zó kun je ze in de tuin hergebruiken

De krant uit? Gooi ‘m niet meteen bij het oud papier. Je kunt er namelijk nog veel meer mee. Van een natuurlijke manier om slakken te verjagen tot voer voor je composthoop: hiervoor kun je oude kranten handig gebruiken in de tuin.

Zo haal je echt alles uit het plaatselijke sufferdje.

1. Geur van de composthoop neutraliseren

Heel goed als je een eigen composthoop in de tuin hebt. Toch kan het af en toe vervelende geurtjes met zich meebrengen. Niet fijn als je tijdens het zonnen in de tuin de groenteresten ruikt. Dit en bijvoorbeeld restjes van gemaaid gras ruiken zo sterk omdat er stikstofhoudende materialen in zitten. Maar gelukkig is er een simpele oplossing: oude kranten. Hierin zit namelijk koolstof dat de vieze luchtjes tegenhoudt. Overigens is de inkt die in de kranten zit tegenwoordig niet meer van zware metalen gemaakt, waardoor dit niet schadelijk is voor de grond in je (moes)tuin.

2. Oude kranten gebruiken om slakken uit de tuin te jagen

Last van slakken in de tuin? Dat kan erg vervelend zijn. Toch snappen we dat je zout strooien of speciaal slakkengif zielig vindt. Probeer daarom eens om oude kranten te gebruiken. Leg tegen het schemeren een aantal vochtige kranten rond je planten. Dit trekt niet alleen de slakken aan, maar ook andere insecten zoals pissebedden en oorwormen. Je zult de volgende ochtend zien dat je een hoop beestjes hebt verzameld die in plaats van op je planten in je oude kranten zitten.

Lees ook

Zó houd je deze ongewenste insecten uit je tuin (zonder ze te doden)

3. Voer voor wormen

Wormen zijn hartstikke goed voor de grond in je tuin. Dat komt omdat ze de vloeibare meststof percolaat maken. Dat zorgt ervoor dat jouw planten een stuk beter groeien. En daarom mag je die wormen best een beetje verwennen. Naast etensresten, bijvoorbeeld in je composthoop, zijn deze beestjes namelijk ook dol op krantenpapier. Strooi wat versnipperde stukjes oud papier in de tuin en de wormen zullen je bedanken met goede mest.

4. Onkruid verdelgen

Ook om onkruid tegen te houden kun je oude kranten in je tuin gebruiken. Hiervoor leg je een paar natte kranten op de plekken die je onkruidvrij wilt maken. Laat dit opdrogen en bedek de kranten vervolgens met nieuwe mest. Plant daarna je nieuwe planten hierop en het onkruid maakt geen schijn van kans meer. Dat komt omdat het onkruid door de oude kranten geen licht en zuurstof meer krijgt en het dus niet meer verder kan groeien.

5. Vocht vasthouden

Het belooft ook dit jaar weer een droge en warme zomer te worden. Daarom kunnen je plantjes wel wat extra liefde tegen de droogte gebruiken. Dat doe je door uit je oude kranten cirkels te knippen die je op de bodem van je plantenpotten plaatst. Maar je kunt ook de binnenkant van je potten met papier bekleden. Door oude kranten te gebruiken wordt het overtollige water langer vastgehouden. Daardoor zullen je planten minder snel uitdrogen. Dit geldt overigens alleen voor planten in de tuin, dit trucje kan bij kamerplanten namelijk leiden tot wortelrot.

6. Bescherming tegen vorst

Om de planten in je tuin ook in de winter extra te beschermen, kun je oude kranten gebruiken. Door de grond rondom je planten hiermee te bedekken maak je een soort isolatielaag, waardoor de grond warmer blijft. Daarnaast kun je bij extreme kou je bloempotten ook met oude kranten omwikkelen zodat ze niet kunnen barsten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Eigen Huis & Tuin

Beeld | iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden