null Beeld

Goed opgedroogd! 4 manieren om je huis op te fleuren met droogbloemen

De mogelijkheden om je interieur op te vrolijken met droogbloemen zijn eindeloos! Dus knip, pluk, koop en maak er zelf iets moois van voor in je huis.

Hoe je dit het beste kunt aanpakken leggen we je uit.

Drogen? Dat doe je zó

Hang gedroogde bloemen in bosjes aan het plafond of aan een houten balk. Kies bijvoorbeeld papavers, lavendel, bochtig lamsoor, delphinium, rozen, gipskruid en brem. Ondersteboven hangend aan touw, op een warme zolder of in een warme kamer is de perfecte manier om bloemen te drogen. Van geplukte bloemen verwijder je de overtollige bladeren aan de onderkant en bind je met elastiek de bossen bijeen. Het elastiek houdt de takken samen en zorgt ervoor dat ze er tijdens het droogproces niet tussenuit vallen. De bloemen zijn droog als ze wat knisperig en bros aanvoelen. Vervolgens hang je de bossen met wit touw aan het plafond of een balk. Een plaatje op zichzelf, al die hangende bossen gedroogde bloemen!

Lees ook

Met dít product blijven je droogbloemen nóg langer mooi

Herbarium aan de muur

De basis voor dit wanddoek is een mooi stuk linnen van 1,35x60 cm, waarvan je de zijkanten onafgewerkt laat voor een stoer effect.

  1. Leg het stuk linnen op tafel. Sla de onderkant 10 cm naar voren en stik vast met 0,5 cm naad. Sla de bovenkant van het linnen 7 cm naar voren en stik ook vast met 0,5 cm naad.
  2. Gebruik een ronde grenen stok van 80 cm lang met een diameter van 1,8 cm voor het maken van het draagsysteem aan de bovenkant. Boor 2 gaten in de uiteinden van de stok. Haal de stok door de gestikte tunnel in de bovenkant van de linnen lap.
  3. Knip verschillende soorten droogbloemen kort af en plak ze met een stukje zwart tape op handgeschept wit papier van 11x15 cm. Maak zo twintig bloemenkaarten.
  4. Schrijf de naam van de bloem in de hoek van het papier met zwarte pen. Plak de bloemenkaarten in rijen van vier stuks op het linnen met dun dubbelzijdig plakband.
  5. Stik vervolgens de kaarten in de hoeken vast aan het linnen met naald en draad.
  6. Knip tot slot 1,50 cm touw af en haal de uiteinden van het touw door de gaten van de stok. Maak een driedubbele knoop in de uiteinden van het touw onder de stok en hang het herbarium op een mooie plek tegen de muur.

Tip: plak op een aantal papieren kaarten lavendel en hang het herbarium in de slaapkamer. Zo ben je verzekerd van een heerlijk ontspannen geur.

null Beeld

Bloemige onderzetters

Rol een pakje klei uit op bijvoorbeeld een snijplank tot een dikte van 0,5 cm. Druk de gedroogde bloemen (kort geknipte lavendel, bochtig lamsoor en ook eens een keer alleen de blaadjes ervan) stevig en verspreid in de plak klei. Snijd vervolgens de onderzetters uit de klei met een liniaal en een mes. Houd deze volgorde echt aan. Als je de bloemen pas na het uitsnijden van de onderzetters in de klei drukt, vervormen de onderzetters. Leuk om te variëren met de maten van de onderzetters. Houd bijvoorbeeld een standaardmaat van 9x9 cm aan en wissel af met een rechthoekig formaat van 16x10 cm. Laat de onderzetters aan de lucht drogen.

Tip: je kunt ook een bestaande onderzetter als mal gebruiken voor het uitsnijden van de onderzetters uit de klei.

null Beeld

Stop ze ertussen

Pluk je favoriete bloemen en droog ze tussen de pagina’s van een dik boek. Leg een aantal zware boeken op het boek. Hierdoor zullen de bloemen mooi plat opdrogen en kun je ze gemakkelijk plaatsen. Laat twee stukken plexi-glas op maat zagen: 16x39 cm. Koop een houten balk van 44x44x210 mm en zaag twee stukken af van 17,5 cm lang. Schuur de uiteinden glad. Plaats de gedroogde bloemen tussen het plexiglas. Knoop om het plexiglas op twee plaatsen een stuk dun leren koord als mooi stoer accent én voor de stevigheid. Plaats het plexiglas tussen de houten balkjes en knoop er goudkleurig elastiek strak omheen.

Tip: maak een afwisselende compositie van bloemen tussen het plexiglas, zoals een grotere langere bloem en kleinere exemplaren. Houd de kleuren rustig. Kies bijvoorbeeld voor paarse en roze bloemen.

null Beeld

Gebotteld

Pluk of koop mooie bloemen en laat ze drogen. Vul de glazen flessen met de verschillende soorten droogbloemen. Laat de ene keer de takjes van de bloemen wat langer dan de andere keer, maar zorg er altijd voor dat ze niet boven de fles uitsteken.

Tip: zet de flessen in een groep bij elkaar op een tafel of bankje en maak zo je eigen expositie. Wees niet te zuinig. Juist door er een flink aantal bij elkaar te zetten krijg je een mooi resultaat.

Productie en styling | Janneke Peters

Beeld | Sjoerd Eickmans

Tanja van Kempen

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden