Margriet logo
dekbed vervangen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

LifestyleWonen & Tuinieren

Gele vlekken of plat? Dít is wanneer je een dekbed moet vervangen

Geef maar toe: de laatste keer dat je een nieuw dekbed kocht, is héél lang geleden. Maar hoe weet je nu wanneer je een dekbed moet vervangen? We zetten een paar bekende problemen voor je op een rij.

Je staat er misschien niet zo snel bij stil, maar ook een dekbed heeft niet het eeuwige leven. En dat is maar goed ook, want het is wel zo prettig om elke avond onder een goed én schoon dekbed te slapen. Heeft je dekbed last van deze ‘ouderdomskwaaltjes’? Dan is het slim om hem te vervangen. Goed om te weten: bij het kopen van een nieuw dekbed, moet je hier op letten.

Je dekbed is te oud

Een dekbed koop je natuurlijk met de gedachte dat hij best even meegaat, maar na ongeveer acht tot tien jaar is het tijd voor een nieuwe. Ten eerste is je dekbed vaak een broeinest van bacteriën en huisstofmijt, helemaal als je ‘m niet elk half jaar wast. Bovendien verliest je dekbed na acht tot tien jaar warmte én comfort. En laten dat nu net de belangrijkste eigenschappen zijn.

Er zitten gele vlekken in

Schrik niet, maar tijdens het slapen verlies je ongeveer een halve liter zweet per nacht. Je kunt wel berekenen hoeveel liter vocht dat over een periode van tien jaar is. Die gele vlekken in je dekbed? Dat is dus gewoon zweet. Niet zo fris. Gelukkig kun je de gele vlekken meestal weer uit je dekbed te verwijderen met water en milde zeep. Zijn de vlekken te hardnekkig? Dan is het tijd om afscheid te nemen van je dekbed.

Lees ook:
Onder dit dekbed kun je volgens een slaapexpert het beste slapen

Je dekbed is te plat

Slapen doe je natuurlijk het liefst onder een comfortabel, luchtig en zacht dekbed. Om hem lekker luchtig te houden, is het goed om hem regelmatig op te schudden. Een dekbed dat heel plat aanvoelt, is dus overduidelijk aan een wasbeurt óf aan vervanging toe. Dus voordat je ‘m definitief weggooit, is het verstandig hem samen met een tennisbal in de droger te stoppen. Helpt dat niet? Dan kun je beter een nieuw dekbed aanschaffen. Na verloop van tijd neemt de kracht van de vulling namelijk af. Dat merk je trouwens ook wanneer er veertjes door het dekbed prikken.

Je hebt het vaak koud

Er kunnen natuurlijk allerlei redenen zijn waarom je het ‘s nachts koud hebt. Ook de kwaliteit van je dekbed speelt daarbij een rol. Een goed dekbed neemt ’s nachts vocht op en laat dat overdag weer los. Maar met de tijd neemt het isolatievermogen van het dons in je dekbed af, wat betekent dat je het ‘s nachts wat vaker koud kunt hebben.

Bron | HLN.be, De Laat Slaapexpert

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden