Margriet logo
tuinieren astroloog Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

LifestyleWonen & Tuinieren

Gek op tuinieren? Dít is volgens een astroloog het beste moment om dat te doen

Groene vingers, de juiste spullen, voldoende water én een beetje geluk: het draagt allemaal bij aan een groeiende en bloeiende tuin. Maar ook de maan en de sterrenbeelden spelen daarbij een rol. Sterker nog: volgens deze astroloog vertellen ze wanneer je aan de slag moet.

Wil je een tuin die vol in bloei staat? Dan moet je volgens astroloog Milton Black luisteren naar de maan en de sterrenbeelden. “Alles wat groeit, van kruiden tot groenten, staat in verbinding met de twee belangrijkste natuurcycli: de zonnecyclus en maancyclus”, vertelt hij tegen Better Homes and Gardens. Dat is niet nieuw: ook vroeger hielden veel boeren al rekening met de maankalender.

Invloed maan en sterrenbeelden

Het zit zo: de zonnecyclus bepaalt het seizoen en de maancyclus heeft invloed op het kiemen en groeien van planten. De maan zorgt dus niet alleen of het eb of vloed is, maar zou ook de groei van gewassen beïnvloeden. Volgens Black moeten we niet alleen rekening houden met de stand van de maan, maar ook met de sterrenbeelden. Zo verandert de maan niet alleen van wassende naar volle en naar nieuwe maan; ook staat hij ongeveer om de tweeënhalve dag in een ander sterrenbeeld. Er is bijvoorbeeld sprake van een volle maan in Boogschutter of een maan in Steenbok. Dat kan iets zeggen over je gevoelens of gedrag op dat moment.

Beste moment om te planten

Terug naar het tuinieren. Volgens de astroloog kun je bovengrondse gewassen, zoals paprika, mais en courgette, het beste planten en verpotten wanneer een wassende maan in Kreeft, Schorpioen of Vissen is. Dat zijn namelijk vruchtbare sterrenbeelden. Datzelfde geldt voor de maan in Steenbok, Stier en Weegschaal. Een goed moment om ondergrondse gewassen, zoals wortels, aardappels of uien, te planten of verpotten is vanaf volle maan tot het ‘laatste kwartier’, ongeveer 22 dagen na een nieuwe maan.

Dagen om te vermijden

Dagen waarop je beter niets kunt planten, zijn met een nieuwe maan, volle maan, het eerste kwartier en het laatste kwartier. Tijdens die cycli ‘botsen’ de zon en de maan. Ook wanneer de maan in Boogschutter, Waterman, Ram, Tweelingen, Leeuw en Maagd staat, kun je volgens Black beter uit de moestuin blijven.

Bron | Better Homes and Gardens

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden