Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Geen groene vingers? Probeer dan lasagne gardening

Heb je de lentekriebels te pakken en zin om in de tuin aan de slag te gaan, alleen ontbreken die groene vingers? Dan is lasagne gardening voor jou misschien wel dé perfecte oplossing. Dit wil je weten over deze makkelijke en efficiëntere manier van tuinieren. 

Nooit meer eindeloos onkruid wieden, en toch een mooie groene tuin? Zo pak je het aan.

Zo werkt lasagne gardening

Urenlang in de tuin werken: voor de een is het een droom, voor de ander een nachtmerrie. Toch kan lasagne gardening voor beide partijen de uitkomst zijn. Deze techniek dankt zijn naam aan de gelaagde structuur van lasagne. Door met laagjes te werken zorg je voor een vruchtbare grond, die verder weinig onderhoud nodig heeft en waarbij onkruid haast geen kans maakt. Bij lasagne gardening werk je in laagjes met organische materialen, die composteren tot vruchtbare grond.

De juiste plek

Wil je zelf aan de slag met de compostlagen? Dan is het belangrijk dat je de goede plek kiest. Het lasagnebed moet effen zijn en minimaal zes uur per dag in direct zonlicht staan. Als je deze plek in de tuin hebt gevonden is het belangrijk dat de ondergrond echt vlak is. Haal dus de eventuele stenen of andere obstakels uit de grond en maak de aarde goed plat. Omdat je met laagjes omhoog gaat bouwen kan het handig zijn om je oppervlakte met bijvoorbeeld boomstammen te kaderen.

Materiaal voor compostlagen

Vervolgens is het tijd om je materiaal te verzamelen voor de laagjes van je lasagne. Hiervoor heb je twee verschillende soorten nodig: bruine materialen met koolstof en groene materialen met stikstof. Bruine materialen zijn bijvoorbeeld: gedroogde bladeren, takjes, hooi, karton of oude kranten. Let bij kranten wel op dat het geen gekleurd papier is, dit kan schadelijke stoffen voor je grond bevatten. Voor de groene laag kun je koffiedik, gemaaid gras, composteerbare etensresten en oude mest gebruiken.

Lees ook: Gooi oude kranten niet weg: 6x zó kun je ze in de tuin hergebruiken

De lasagne bouwen

Vervolgens is het tijd om de lasagne gardening-techniek toe te passen. Dat doe je door eerst je eerste laag op de aarde neer te leggen. Dat is een bruine laag. Je kunt voor de eerste laag het beste karton of meerdere lagen kranten gebruiken. Giet hier vervolgens water over totdat het materiaal helemaal doorweekt is. Dit materiaal zal het grootste gedeelte van het onkruid tegenhouden, waardoor je een stuk minder hoeft te wieden.

Bestrooi deze eerste laag vervolgens met een laagje mest, bijvoorbeeld koeien-, kippen-, of varkensmest.

De volgende laag is weer een bruine laag, maar deze keer kun je het beste kiezen voor de takjes of hooi. Het belangrijkste is dat het water-absorberend is. Breng een dikke laag van dit materiaal aan, ongeveer 7 tot 10 centimeter. Giet hier weer water overheen.

Vervolgens maak je met je groene materiaal, dus de etensresten, koffiedik, oude mest, gemaaid gras of ander compost een laag van 5 tot 10 centimeter. Hier overheen leg je nog zo’n 20 centimeter aan gedroogde bladeren. Giet hier opnieuw water overheen. Je kunt deze laag eventueel nog een keer herhalen als je lasagne nog niet hoog genoeg is.

Sluit je lasagne af met een bruine laag en water. Dek dit af met een zeil en laat de boel composteren.

Sneller composteren

Lasagne gardening is heel handig, maar je moet er wel geduld voor hebben. Het composteren kan tot wel een half jaar duren. Daarom helpt het om de materialen waarmee je laagjes maakt zo klein mogelijk te maken. Verscheur je karton en kranten en versnipper de bladeren. Ook helpt het om een beetje bier aan je lasagne toe te voegen. Dit versnelt het afbraakproces.

Tuinieren op de lasagne

Is je lasagne-bed gecomposteerd tot losse aarde? Dan kan het tuinieren echt beginnen. Naast je gewonen planten en bloemen kun je hier ook groenten en fruit op planten, omdat de aarde door al het materiaal veel voedingsstoffen bevat. Hierdoor groeit alles op je lasagne-bed net iets beter.

Bron | Het Laatste Nieuws

Beeld | Getty Images

null Beeld

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden