Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Ga je een muur verven? Dit zijn de 7 meest gemaakte fouten

Een muur verven zorgt voor die sfeer in huis waar jij blij van wordt. Hoewel verven een stuk makkelijker lijkt dan bijvoorbeeld behangen, gaan we ook bij het schilderen regelmatig de fout in. Zo vergeten we bijvoorbeeld weleens om alles goed af te dekken tegen verfspatten.

Dit zijn de meest gemaakte fouten bij het verven van een muur, dus tuin er niet in als je zelf aan de slag gaat. Aan welke heb jij je weleens schuldig gemaakt?

1. Verkeerde kwasten en rollers

Wanneer je in de bouwmarkt staat, heb je een breed assortiment aan kwasten en rollers om uit te kiezen. Het is erg belangrijk dat je de juiste kwast of roller uitkiest voor de oppervlakte die je gaat schilderen. Doe je dit niet, dan heb je kans dat de verf streperig opdroogt. En dat wil je natuurlijk niet.

2. Randen niet afplakken

We geven toe dat dit geen fijn klusje is. Maar het afplakken van de randen met schildertape is erg belangrijk. Wanneer je denkt de randen uit de losse pols te kunnen schilderen, kom je vaak bedrogen uit. Met het afplakken voorkom je dat er verf op het plafond of op de plinten komt.

3. Geen grondverf gebruikt

Het zorgt misschien voor extra werk, maar het gebruik van grondverf (primer) zorgt voor een mooier eindresultaat. De grondverf verbergt niet alleen de kleur die al op je muur zit, het zorgt er ook voor dat de verf beter hecht en langer mooi blijft. Vergeten grondverf te gebruiken en een streperig resultaat? Laat de verf dan vier uur drogen en breng een nieuwe laag verf aan.

Lees ook: Je keuken verven? 5 dingen om rekening mee te houden

4. Vergeten af te dekken

Wanneer je gaat verven kun je niet voorkomen dat de verf gaat spatten. Vooral als je het plafond gaat schilderen is de kans op verfspatten zeer groot. Dek daarom je vloer en meubels goed af. Dit kun je doen met oude kranten of een speciaal afdekzeil of folie. Zo voorkom je een hoop extra werk.

5. De verf is gebarsten

In de keuken of badkamer kan het gebeuren dat de verf als het ware is gaan barsten. Dit komt omdat er op deze oppervlakken vaak verborgen vuil zit, zoals vet en haarlak. Wanneer je dit niet verwijdert voor het schilderen, kan de verf niet goed hechten. Maak daarom de muren in je keuken en badkamer goed schoon, bijvoorbeeld met een verfreiniger. Je kunt er ook voor kiezen om deze muren even licht op te schuren.

6. Te weinig verf kopen

Niets is zo vervelend als dat je net lekker aan het schilderen bent en je erachter komt dat je te weinig verf hebt gekocht. Bereken goed hoeveel je nodig hebt door de oppervlakte van je muur te bereken. Op verfpotten staat hoeveel m2 je met één blik kunt verven. Daarnaast loop je met mengverf het risico dat de verf de tweede keer net anders uitpakt en dat je dus kleurverschil krijgt.

7. De kwast helemaal in de verf dopen

Als je een kwast gebruikt om te schilderen, doop deze dan niet helemaal in de verf. Voor een derde is meer dan genoeg. Op deze manier voorkom je verfspatten op de grond en op de muur. Ook blijven je handen schoon.

Bron | Tipsenweetjes, RTL Nieuws

Beeld | Getty Images

Lichelle RoozeboomGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden