null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Feit of fabel: kamerplanten reinigen de lucht in huis

Naast het feit dat kamerplanten je huis opvrolijken, zouden ze ook een aantal andere voordelen hebben. Ze geven ons gezelschap, zorgen voor minder stress, je slaapt er beter door, én ze maken de lucht in huis gezonder.

Maar aan dat laatste punt lijken wetenschappers nu toch een beetje te twijfelen.

Luchtzuiverende kamerplanten

Een onderzoek uit 1989 van NASA beweert dat bepaalde kamerplanten giftige stoffen uit de lucht halen. De lepelplant, sanseviera, chrystant, drakenboom en klimop staan allemaal bekend als luchtzuiverende planten. Toch laat een nieuw onderzoek zien, dat we de invloed van planten, op de luchtzuiverheid in huis, wellicht een beetje overschatten.

Effectievere manieren

Wetenschappers ontdekten dat meer traditionele manieren van ventilatie – zoals een raam open zetten of airconditioning – nog altijd een stuk effectiever zijn, dan die paar planten in huis. Hoewel het onderzoek van NASA niet persé onwaar is, hebben de onderzoekers destijds gekeken naar afgesloten labruimtes, in plaats van normale leefruimtes. Maar huizen bevatten helaas een stuk meer verontreinigende stoffen in de lucht dan die steriele labruimtes. Helaas keken men over dat detail heen, en renden ze massaal naar de winkels, om planten in te slaan.

10 tot 1000 planten

De onderzoekers van het huidige onderzoek besloten een nieuwe blik te werpen op de resultaten. Ze deden eenzelfde onderzoek in een normale leefruimte. Uit de resultaten blijkt dat planten inderdaad luchtzuiverende eigenschappen hebben, maar niet in zo’n hoge mate dat we er voordeel uit halen. We zouden zo’n 10 tot 1000 planten per vierkante meter moeten plaatsen om de lucht op hetzelfde tempo te zuiveren als een airco doet.

Andere voordelen

Dat betekent gelukkig niet dat je nu al je planten het raam uit kunt gooien – ze hebben nog steeds een heleboel andere voordelen voor onze (mentale) gezondheid. Bovendien zou een huis zonder planten ook maar een ongezellige boel zijn.

Bron | Mindbodygreen.com

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden