Margriet logo
null Beeld

Feit of fabel: heeft elke plant een andere soort potgrond nodig?

Ben jij je groene vingers ook helemaal aan het ontdekken? Dan zal het je vast opgevallen zijn dat in tuincentra bijna voor elke plant wel een andere soort potgrond bestaat. Maar is dat echt nodig? Of is dit eigenlijk een trucje om onze winkelwagen nog verder vol te stouwen? 

Van speciale potgrond voor de planten binnen tot hele specifieke potgrond voor één soort groen. Dit is de beste keuze.

Soort potgrond

Heb jij je ook helemaal suf gekocht bij het tuincentrum en inmiddels flink wat zakken potgrond in de kast staan? Dan hebben we misschien een beetje teleurstellend nieuws: niet elke plant heeft andere soort potgrond nodig. Onderzoeker plantenvoeding Chris Blok van Wageningen University & Research legt aan Quest uit dat je eigenlijk alle planten wel op universele potgrond kunt laten groeien. Volgens hem zijn de speciale mengsels aan potgrond per plant die tuincentra tegenwoordig aanbieden een beetje ver doorgeschoten. Mocht je een wedstrijdje met de buren willen houden, en jouw kamerplant er net iets beter uit laten zien, dan kan de juiste zuurgraad en voeding voor jouw plant in de potgrond wel helpen. Volgens Blok ziet je plant er dan ongeveer 5 procent beter uit dan die van de buurvrouw.

Universele potgrond

De meeste tuincentra hebben naast merkpotgrond ook hun eigen universele potgrond. Hoewel dat ‘universele’ daarmee dus wel meevalt, zit in al deze verschillende variaties altijd kalk en mest. Dat komt omdat kalk zorgt voor de juiste zuurgraad in de potgrond, en de mest zorgt dat een plant een goede start krijgt. Blok legt uit dat het verder verschilt wat er nog meer in zit. Dat kan compost, veen, schors of kokosgruis zijn. En tegenwoordig zie je ook vaker potgrond met houtvezel. Maar voor je kamerplant maakt het niet zo gek veel uit welke variatie van deze universele potgrond je koopt.

Lees ook: Schimmel op de potgrond van je plant? Zó kom je er weer vanaf

Zelf zaaien

Mocht je in plaats van een kant-en-klare plant alleen de zaadjes kopen, dan is de speciale grond weer wel handig. Dat komt omdat speciale zaaigrond zo is samengesteld dat het de zaadjes beter helpt ontkiemen. Daarnaast kunnen zaadjes in bijvoorbeeld boomgrond wegzakken, omdat in die grond grote boomwortels makkelijk moeten kunnen groeien. In dat geval is de kans groot dat dat zaadje nooit meer boven komt.

Bron | Quest

Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden