M24 MT24 WONEN Beeld Louis Lemaire. Styling: Esther Jostmeijer.
Beeld Louis Lemaire. Styling: Esther Jostmeijer.

PREMIUM

Esther: ‘Soms zeggen mensen: wauw, zo’n grote tuin, dat is veel werk. Maar mijn tuin hoeft niet netjes te zijn’

Toen Esther Jostmeijer over deze locatie aan het IJsselmeer hoorde, dacht ze: dit wordt ’m niet. Maar na één blik op de 850 vierkante meter grote tuin was ze verkocht.

Het zelfgebouwde dijkhuis van Esther Jostmeijer en Jan Visser ligt op een paradijselijke plek aan een Noord-Hollandse dijk, vlak bij Edam. De voorkant heeft uitzicht op het IJsselmeer, aan de achterkant is een vogelreservaat dat uit water en een eiland bestaat. Esther: “Vijftien jaar geleden ontdekte Jan deze plek in Schardam. Hij fietste er altijd langs en zag dat het perceel te koop was. Hij was meteen enthousiast en zag ons hier al wonen, in een door hemzelf ontworpen en gebouwd huis. We woonden op dat moment in Edam en ik wilde liever naar Amsterdam verhuizen. Maar toen ik de 850 vierkante meter grote, natuurlijke tuin zag, was ik er meteen verliefd op. Er stond in die tijd alleen een schuur op, geen huis.”

Schuur als inspiratiebron

“In die schuur hebben we de eerste twee jaar gewoond. Onze twee zoons hadden samen een caravan op het terrein. Pas toen we wisten hoe het voelde om hier te wonen, is Jan begonnen met tekenen. Vervolgens heeft hij in 2008 samen met onze zoons ons huis gebouwd. Voor zijn ontwerpen – Jan is architect – kijkt hij naar de omgeving. Hij let daarbij niet alleen op de mogelijkheden en de manier waarop het licht binnenkomt. Hij kijkt ook naar wat hier in de loop der tijd heeft gestaan en welke materialen voormalige bouwers gebruikten. Daar past hij de architectuur van zijn ontwerpen op aan. Hier was de oude schuur zijn inspiratiebron. Uiteindelijk hebben we het huis ervóór gebouwd: samen zijn ze nu één. Vanbuiten lijkt het alsof het huis hier altijd al heeft gestaan, vanbinnen is het modern.”

M24 MT24 WONEN Beeld

Esther op het vlonderterras aan de achterkant van het huis. Tafel en stoelen Luxemburg (extravert.nl), gieters uit het plaatselijke tuincentrum.

M24 MT24 WONEN Beeld

De schuur met het terras ervoor.

M24 MT24 WONEN Beeld

Het water krijgt een smaakje met verse bloemen en kruiden uit de tuin.

M24 MT24 WONEN Beeld

1. Esther legde twee verhoogde moesbakken aan, waarin ze groenten en kruiden kweekt.

2. Halverwege de tuin plaatste Esther een hek als symbolische scheiding tussen de tuinkamers. Fruitboom aan de linkerkant, knotwilgen achter in de tuin, aan het water.

MT22 M22 leeg kort Beeld

Eigen maken

“De vorige eigenaar was een bijzondere, oude dame. Ze woonde in die eenvoudige houten schuur, heel basic en puur. Ze tuinierde met de seizoenen en liet alles groeien zoals het kwam. Stel je dat eens voor, ruim 850 vierkante meter. Echt overweldigend. Vanaf de eerste dag dat we hier woonden, werkte ik in de tuin. Ik vind dat leuk en ontspannend. Maar het eerste jaar voelde het alsof ik in háár tuin werkte. Om me de tuin eigen te maken, moest ik hem veranderen, met pijn in mijn hart. Allereerst stelde ik een paar prachtige planten en een kleine appelboom veilig. Daarna ging ik verder, samen met een van onze zoons. Tijdens het omspitten vonden we wat gele stenen, die we opzijzetten. Die eerste tien werden er twintig, vervolgens honderd en uiteindelijk hadden we er 3.500... Het bleken oude bakstenen te zijn van een vissershuis dat hier heeft gestaan. Jan heeft ze hergebruikt voor het huis, gecombineerd met zwartgeverfd hout.”

Esthers favoriete adressen

M24 MT24 WONEN Beeld

Vanaf de dijk loopt er een pad naar het huis, via de pergola. De schuur bevindt zich aan de linkerhand. Rechtsvoor: een rubberen bak met scherven van tegels en flessen uit de grond.

M24 MT24 WONEN Beeld

1. Duifkruid (Scabiosa Columbaria ‘Misty Butterflies’).

2. Detail van de groentebak met Oost-Indische kers (Tropaeolum majus). “De bloemen hebben een radijsachtige smaak, ik doe ze vaak in een salade.” Daarachter: een kamerplant die Esther er neerzette vanwege zijn kleur.

MT22 M22 leeg kort Beeld

Historische fruitbomen

“In eerste instantie dacht ik: ik moet het mezelf niet te moeilijk maken. Ik ben styliste, ik houd van tuinieren én van bloemen. De tuin was één kale vlakte toen het huis werd gebouwd. En een huis heeft een basis nodig, aankleding. Zo kwam ik op het idee om oude fruitbomen te planten. Niet van die jonge, die nog moeten opgroeien. Ik wilde oude bomen. Via via kwam ik terecht bij een kwekerij in Noordbeemster, waar veredelaar Douwe Dokter in historische fruitbomen handelt.”

“Hij kwam hier kijken en vertelde dat hij een partij minstens 35 jaar oude fruitbomen op het oog had, uit een voormalige Friese museumtuin. Daar heb ik er zeven van gekocht. Op de walnotenboom na, die is overleden, zijn de pruimen-, appel- en perenbomen nu bijna een halve eeuw oud. Die zeven bomen vormden de basis van mijn tuinontwerp. Vervolgens heb ik twee borders aangelegd: twee grote rechthoeken van tien bij tweeënhalve meter. Het was midwintertijd, maar ik bestelde ook meteen zachtroze lavendel bij kwekerij Bastin. De kleine planten werden in maart geleverd. Daar heb ik mijn borders mee omringd. Om er mijn eigen draai aan te geven, zette ik er terracottapotten tussen.”

M24 MT24 WONEN Beeld

Esther loopt naar het terras aan het water, achter in de tuin.

MT22 M22 leeg kort Beeld

Pottenverzameling

“Bij ons vorige huis had ik een pottentuin, met minimaal zo’n vijftig potten, variërend in diameter van twintig centimeter tot een meter. Ik ben gek op potten, ik ben een heuse pottenfanaat. Hier zette ik ze in de perken. Wat erin staat? Dat varieert van olijfbomen tot mijn favoriete chocolade-cosmea (Cosmos atrosanguineus ‘Chocamocha’). Die pottenliefde ontstond zo’n 35 jaar geleden, tijdens een vakantie in Italië. De potten die ik daar zag waren echt geweldig, én ze waren bestand tegen tien graden vorst. Ik kocht twee grote exemplaren, die amper in ons autootje pasten. Daarna heb ik er elk jaar een paar bijgekocht, op allerlei verschillende plekken. Dankzij internet is dat tegenwoordig veel makkelijker, je kunt immers laten bezorgen wat je wilt.”

M24 MT24 WONEN Beeld

Zo’n gezellige plek om lekker te lezen. De stoelen zijn van Sissy-Boy Homeland.

M24 MT24 WONEN Beeld

De achterkant van het huis, bedekt met zink. Jan en Esther hebben hiervoor gekozen omdat het mooi en onderhoudsvrij is. Olijfboom in grote houten bak, in de potten chocolade cosmea.

MT22 M22 leeg kort Beeld

Esthers favoriete planten

 • Zwarte cosmea ofwel chocoladeplant, Cosmos atrosanguineus ‘Chocamocha’
 • Donkerbladige zilverkaars, Actaea ramosa ‘James Compton’
 • Weidekervel, Anthriscus sylvestris ‘Ravenswing’
 • Christoffelkruid, Actaea simplex ‘Black Negligee’
 • Pimpernel, Selinum tenuifolia
 • Zeeuws knoopje in verschillende tinten, Astrantia ‘Ruby Star’, Astrantia ‘Hadspen Blood’ and Astrantia ‘Dark Shiny Eyes’Lavendel,
 • Lavendula angustifolia ‘Rosea’
M24 MT24 WONEN Beeld

1. Gezouten boter gemengd met allerlei kruiden uit de tuin en Oost-Indische kers. “Ik maak een rolletje met plastic folie. Het is heerlijk op toast. Ik gebruik dille, peterselie, citroenmelisse en wat peper.”

2. Dahlia’s in Esthers favoriete kleur.

M24 MT24 WONEN Beeld

Pot met heuchera micanta ‘Palace Purple’.

M24 MT24 WONEN Beeld

1. Op de plantentafel: de potcollectie van Esther. “Als ik klaar ben met oppotten, maak ik het weer gezellig.”

2. Op elke plek heb je weer een ander uitzicht of plaatje.

MT22 M22 leeg kort Beeld

Stormproof en kleurvast

“Door de jaren heen zijn er wel wat dingen veranderd in het originele plan. Ik ontdekte dat je een tuin niet helemáál naar je hand kunt zetten, simpelweg omdat je de natuur niet kunt beheersen. Onze tuin ligt aan het IJsselmeer en het kan hier enorm stormen. Qua windkracht is dat vergelijkbaar met aan zee. Daar moet je met de beplanting wel rekening mee houden. Aan de voorkant van het huis staat een anderhalf tot twee meter dikke heg van olijfwilg. Die weerstaat de wind. En grijs blad vind ik nu eenmaal mooier dan groene bladeren.”

“Behalve deze olijfwilgen heb ik ook wat oude olijfbomen. Een van de eerste olijfbomen stamt uit de tijd dat ik mijn eerste potten kocht. Als stylist houd ik altijd rekening met kleur. Ik houd van natuurlijke, wilde bloemen. En van diep donkerrood. Waar ik ook kom, ik ben altijd op zoek naar planten met bloemen of bladeren in die kleur. Op een ander stuk plantte ik met het oog op de wind drie heggen tegen elkaar aan: olijfwilg, donkerrode beuk, opnieuw olijfwilg. Donkerrood wordt heel spannend als je dat combineert met wit of lichtroze. In mijn tuin vind je vlijtige liesjes, heuchera, dahlia’s, dieprode rozen, Zeeuws knoopje, geraniums – allemaal in mijn voorkeurskleuren. En hosta’s met grijs blad, anders vind ik ze niet mooi.”

M24 MT24 WONEN Beeld

De moestuin. Esther gebruikt bamboestokken en potten om de kat uit de moestuin te houden. In de pot op de achtergrond is verbena gepant.

MT22 M22 leeg kort Beeld

Lekker en mooi

“Voor het kweken van groenten en kruiden heb ik twee grote groentebakken gemaakt. In de linker kweek ik allerlei kruiden zoals citroenmelisse, citroentijm, citroenverbena en rozemarijn, gecombineerd met lichtroze lavatera. Het moet er mooi uitzien, daarom mix ik nut- en sierplanten. Rechts plantte ik tomaten, maar die deden het niet goed. Ik wilde iets anders proberen en omdat we veel sla eten, zaaide ik rode en lichtgroene soorten sla. Ja, die combinatie van rood en groen is een stylisten-tic. Eens een stylist, altijd een stylist. Het moet er goed uitzien, daar ben ik gevoelig voor. Soms zeggen mensen: wauw, zo’n grote tuin, dat is veel werk. Maar mijn tuin hoeft niet netjes te zijn. De tuin maakt me blij, tuinieren is zo ontspannend.”

Renate WilmsLouis Lemaire. Styling: Esther Jostmeijer.
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden