null Beeld

Energie besparen? Zet de kachel eens één graadje lager

De kachel mag weer aan. Maar voor je direct volop begint met stoken, wil je misschien eerst even verder lezen. Zo veel energie kun je namelijk besparen door de kachel slechts één graadje lager te zetten dan je gewend bent. 

Niet alleen fijn voor de portemonnee, maar ook goed voor het klimaat.

Energie besparen op de kachel

Je kunt al zes procent energie én CO2 besparen door de kachel slechts één graad lager te zetten. Martien Visser, lector Energietransitie aan de Hanze Hogeschool Groningen legt aan EenVandaag uit hoe dat zit. Om de hoeveelheid energie te berekenen moet je kijken naar het verschil tussen de binnentemperatuur en de gevoelstemperatuur buiten. Als voorbeeld geeft Visser de volgende berekening: stel het is twee graden buiten en binnen staat de kachel op 20 graden, dan is het verschil 18 graden. Haal je hier één graad vanaf, dan heb je 1/18e van de energie niet meer nodig. Dat komt uit op ongeveer zes procent.

Ook Kirsten Palland van MilieuCentraal vertelt dat dit eerder uit een onderzoek door de TU Delft voor MilieuCentraal is onderzocht. Ook daaruit kwam een percentage van zes procent energiebesparing door de kachel slechts één graad lager te zetten. Hiermee bespaar je gemiddeld 100 euro per jaar.

Extra besparen

Naast wat vaker een dikke trui aan te trekken en de kachel wat lager te houden, kun je meer doen om energie te besparen op de kachel. Dit doe je door alle deuren in huis te sluiten. Zo blijft de warmte in de kamers beter hangen. Ook kun je alleen de ruimte waar je op dat moment bent verwarmen. Hiermee bespaar je gemiddeld 250 euro per jaar. En vergeet niet om ’s nachts de kachel lager te zetten, ongeveer naar 15 graden. Hiermee bespaar je gemiddeld 100 euro per jaar. Als je vloerverwarming hebt kun je volgens Palland het beste 17 tot 18 graden aanhouden. Doe dit ook overdag als er niemand thuis is. Daarmee bespaar je gemiddeld 170 euro per jaar.

Lees ook: Verwarming weer aan? Vergeet niet om eerst deze dingen te controleren

Koud in de slaapkamer

Mocht je nog meer willen besparen, dan kun je ervoor kiezen om je slaapkamer niet te verwarmen, maar in plaats hiervan bijvoorbeeld een kruik of extra dekens te gebruiken. Hiermee bespaar je gemiddeld 80 euro extra per jaar.

Isoleren

Als laatste is het isoleren van je huis echt de moeite waard. Hiermee kun je volgens Visser wel 20 tot 30 procent op energie besparen, zonder dat de kachel daarvoor omlaag moet. Dat kun je zelf al doen door de kieren in huis te dichten, cv-leidingen in onverwarmde ruimtes te isoleren en folie achter je radiatoren te plakken. Maar ook je huis professioneel laten isoleren, bijvoorbeeld met dubbel glas en vloer isolatie, zorgt voor een stuk minder energiekosten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | EenVandaag, MilieuCentraal

Beeld | iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden