tuin sproeien Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

LifestyleWonen & Tuinieren

Elke dag kort of een keer per week lang: zo vaak moet je de tuin sproeien

Dat het momenteel weinig regent is fijn voor ons, maar minder goed voor de natuur. Ook de planten in je tuin kunnen wel een flinke plens water gebruiken. Maar is het nu beter om je tuin elke dag kort te sproeien of een keer per week lang?

We leggen het uit.

Droge grond

Hoe snel de grond van je tuin uitdroogt, is afhankelijk van een aantal factoren. Naast droog en zonnig weer speelt ook wind een rol. Als er weinig tot geen wind staat, neemt de luchtvochtigheid in je tuin toe, omdat het vocht minder snel verdampt. Wind zorgt er juist voor dat meer verse lucht wordt aangevoerd en het verdampen sneller gaat. Ook hoge temperaturen zorgen voor uitdroging, omdat planten meer vocht verdampen om koel te blijven.

Hoe vaak moet je de tuin sproeien?

Sta jij in de zomer élke avond de tuin te sproeien? Dat is niet altijd nodig. Bij normale droogte is het goed om de planten in je tuin een tot twee keer per week water te geven. Sproei liever een keer per week wat langer – een zwenksproeier kun je prima anderhalf uur aan laten staan – dan elke dag heel kort. Als je de planten dagelijks een klein beetje water geeft, komt het nooit bij de diepere wortels terecht. Goed om te weten: eenjarige planten, vaak die met veel bloemen, en planten in potten hebben wel dagelijks water nodig. Is het extreem droog in Nederland? Dan is het belangrijk om je planten minimaal drie keer per week, en soms zelfs elke avond, water te geven. Zorg dat de grond in je tuin vochtig blijft. Een plant die last heeft van droogte herken je aan hangende of geel-bruine bladeren. Dan heeft-ie water nodig.

Wanneer moet je de tuin sproeien?

Ook wanneer je planten water geeft, is belangrijk voor een gezonde tuin. Overdag sproeien is niet verstandig, omdat het water dan snel verdampt. Bovendien kunnen de bladeren zo sneller verbranden door de zon. Net voordat je naar bed gaat nog even de tuin sproeien is ook niet slim: de planten blijven ‘s nachts vochtig en daardoor kan schimmel ontstaan. Conclusie: het begin van de avond, als de zon niet meer zo krachtig is, is het beste moment om je tuin te sproeien.

Bron | M. van der Spek, Weeronline

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden