Een kunstboom of een echte: wat is beter voor het milieu?
Kies jij voor een kunstboom omdat je tegen het kappen van bos bent? Als je echt iets voor het milieu wilt doen, kun je beter duurzame kerstverlichting kopen.
Het lastige met imitatiebomen en echte kerstbomen is dat hun impact op het milieu zo verschillend is, dat niemand weet wat nou de 'groenste' boom is, aldus Milieu Centraal. Zo vraagt een echte boom veel kunstmest en zorgen de autoritjes naar het tuincentrum voor de nodige luchtverontreiniging. Maar een kunstboom kost weer meer energie om te maken en levert meer afval op.
De volhouder wint
Één ding is wel zeker: hoe langer een kunstboom en een echte kerstboom meegaan, hoe beter het is voor de natuur. Kortom: herplant een levende kerstboom na de feestdagen, kies voor een huurboom of doe zo lang mogelijk met je kunstboom.
Adopteer een kerstboom
Van de levende kerstbomen die te koop zijn, is een huurboom de milieuvriendelijkste optie. Via Adopteer een kerstboom kun je op verschillende plekken in Nederland een biologische kerstboom huren. Op Huur een kerstboom (Utrecht) en Huur een kerstboom (Amsterdam) kun je ook terecht voor een niet-biologische kerstboom.
Houd wel in je achterhoofd dat als je een flinke afstand met de auto moet afleggen om een huurboom op te halen, het milieuvoordeel ervan verloren gaat. Als er geen huurboom bij jou in de buurt te krijgen is, kun je dus beter een gewone boom kopen.
Herplant je eigen boom
Omdat huurbomen in potten geteeld worden en met pot verhuurd worden, is zo'n negentig procent een volgende Kerst gewoon weer van de partij. De kans dat een kerstboom de achtertuin overleeft, is waarschijnlijk kleiner. Toch zelf proberen? De overlevingskans neemt toe met deze tips:
- Kies een boom 'op pot'. Dan is de kans dat de boom overleeft groter.
- Kies een boom met een grote kluit. Bomen met een kleine kluit hebben een kleinere overlevingskans. Deze bomen missen vaak de niet-houtige wortels, belangrijk voor de wateropname.
- Houd in de tijd dat de boom in huis staat, zowel de kluit als de naalden goed vochtig.
- Plaats de boom niet pal naast de verwarming.
- Geef de boom zodra die (weer) in de tuin staat regelmatig water, ook in de wintermaanden.
Kunstboom: gebruik hem minstens 9 jaar
Volgens Milieu Centraal moet een kunstboom tussen de negen en zeventien Kersten meegaan om niet schadelijker te zijn voor het milieu dan een echte boom. Dat is lang, maar gemiddeld gaat een nepper tien jaar mee. Wie milieubewust is, probeert die tijd dan ook vol te maken. Koop daarom een kunstkerstboom die lang meegaat. Die is iets duurder, maar uiteindelijk beter voor het milieu én je portemonnee.
Je kunt ook tweedehands kunstbomen kopen, bijvoorbeeld op Marktplaats.
Ga voor energiezuinige kerstlichtjes
Maar wat voor boom je ook kiest, de impact op het milieu is erg laag vergeleken met dat van andere huishoudelijke activiteiten, zoals de autoritjes naar het tuincentrum. Ook kerstverlichting zorgt vaak voor een zwaardere belasting van het milieu dan welke kerstboom dan ook, kunst of levend. Voor kerstlampjes geldt, net als voor bomen: hoe langer ze meegaan, hoe beter. Ledverlichting is bijvoorbeeld een duurzame keuze.
Alle tips op een rij:
1 Huur of adopteer een levende kerstboom. Je neemt dan tegen betaling van huur of statiegeld een boom in huis en levert hem na de feestdagen weer in.
2 Wil je een echte boom die je na Oud en Nieuw in de tuin kunt planten, kies dan voor een boom met een grote kluit in een pot, en geef veel water.
3 Ga je voor kunst, kies dan een boom die lang meegaat, of koop een tweedehands exemplaar.
4 Afgedankte (kunst)kerstbomen leveren wat afvalverwerking betreft nauwelijks milieuvervuiling op. Bij verbranding van kerstbomen op straat ontstaat wel luchtvervuiling.
5 Ga je lampjes in de boom hangen? Denk aan energiezuinige kerstverlichting.
Bron | Milieu Centraal