Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Droge huid, hoofdpijn of droge ogen? Zet deze plant in de kamer!

Als het buiten kouder wordt is het binnenklimaat meestal een stuk droger. Dat kan leiden tot vervelende kwaaltjes zoals hoofdpijn of een droge, trekkerige huid. Dat is verleden tijd als je deze plant in huis haalt.

Een huis heeft een gezond klimaat als het een luchtvochtigheid heeft tussen de veertig en zestig procent. In de winter ligt dat percentage vaak lager. Ventileren helpt, maar niet altijd, omdat er buiten ook sprake is van drogere lucht. Het gevolg is hoofdpijn, droge ogen en huid en lusteloosheid.

Gezonde plant

Deze plant kan voor een beter klimaat in huis zorgen, volgens recent onderzoek van Fytagoras Plant Science uit Leiden. Bijkomend voordeel is dat de plant past in bijna elk interieur. Welke plant het is? De kamerhortensia!

Zo zou deze fleurige ruiker een gezond binnenklimaat bevorderen: de plant heeft een sterk vochtregulerende werking en zorgt daarmee voor een betere luchtvochtigheid in huis. Via de wortels zuigt de kamerhortensia water op dat vervolgens naar bloemen en blad wordt getransporteerd waar uiteindelijk de verdamping plaatsvindt. Méér dan andere planten in huis zo blijkt uit het onderzoek. Volgens de berekeningen kunnen negen hortensia’s in vier uur tijd een luchtvochtigheid van dertig omhoog krijgen naar veertig procent, wat als een gezond luchtvochtigheidsniveau geldt. Maar twee hortensia’s per ruimte zouden al een heel stuk helpen.

null Beeld

Zo verzorg je de hortensia

Ga je de kamerhortensia in huis halen? De plant heeft meer water nodig dan andere kamerplanten. Met twee à drie keer per een flinke slok water maak je hem blij. Voorkom wél natte voeten, want daar houdt hij niet zo van. Hoe je weet of de hortensia genoeg water heeft? De potgrond moet licht vochtig aanvoelen. De plant houdt van licht en water, maar niet van felle zon. Kamerhortensia’s zijn vanaf januari verkrijgbaar.

Beeld: iStock

Bekijk ook:

Aan deze vijf planten wordt trouwens een betere nachtrust toegeschreven. In dit filmpje wordt uitgelegd hoe dat precies zit.

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden