Dode planten in huis? Dit doet het met je gezondheid Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dode planten in huis? Dit doet het met je mentale gezondheid

Een huis vol planten kan prachtig zijn, maar kost ook veel expertise en tijd -en daar kan niet iedereen even goed mee omgaan. Laat jij planten altijd dood gaan? Dan wil je dit onderzoek lezen.

Volgens wetenschappers hebben dode planten namelijk een sterke negatieve invloed op je mentale gezondheid.

Dode planten in huis? Dit kan het met je humeur doen

Van planten word je gelukkig: er zijn heel wat onderzoeken die deze vermoedens keer op keer bevestigen. Maar ben jij zo iemand die, zonder verklaarbare reden, geen plant kan laten leven? Dan geldt misschien het tegenovergestelde, want onderzoekers kwamen erachter dat dode planten een negatieve invloed op je mentale gezondheid hebben. Liever helemaal geen planten in huis, dan planten die niet goed verzorgd zijn, als je het hen vraagt. De Engelse onderzoekers van de Universiteit van Reading en de Royal Hortcultural Society bundelden hun krachten, en kwamen tot deze conclusie.

De verklaring hiervoor is vrij simpel. Hoofdonderzoeker Jenny Berger legt het als volgt uit: mensen voelen zich beter wanneer ze naar mooie dingen kijken. Levendige planten vol groene bladeren zorgen dus voor een positief effect op je humeur, terwijl (half)dode planten met bruine of zwarte bladeren het tegenovergestelde doen. Bovendien bleken mensen met veel dode planten in huis sneller gestresst te raken, doordat ze hun vaste leefomgeving als minder mooi ervaarden. Voor die groep mensen is het beter dus helemaal geen planten in huis te nemen, of nog een poging te wagen met de 6 makkelijkst te verzorgen kamerplanten.

Bron | Stylist

RedactieGetty Images/iStockphoto
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden