null Beeld Silke Zander / Living At Home
Beeld Silke Zander / Living At Home

DIY: zó maak je zelf hippe kussens voor binnen en buiten

Behoefte aan wat frisheid in je interieur? Of kun je in de winkel geen kussens vinden die je leuk vindt? Met deze twee DIY-projecten haal je de zomer helemaal in huis én in de tuin. En veel van de materialen heb je waarschijnlijk gewoon liggen, dus je bent nog duurzaam bezig ook.

Als je de buitenkussens maakt, hoef je ze zelfs niet per se naar binnen te halen als het regent. Handig!

null Beeld Silke Zander / Living At Home
Beeld Silke Zander / Living At Home

Kussens voor binnen

We beginnen met een DIY-project voor twee prachtige kussens die je interieur helemaal opfrissen. Met restjes stof en textielverf zet je deze binnenkussens zo in elkaar. Maar je kunt natuurlijk ook alleen de verftechnieken toepassen, als je geen zin hebt om de naaimachine erbij te pakken. Ook leuk: een matching dekbedhoes of tafelkleed!

Zo maak je het vierkante kussen:

Benodigdheden:

 • Een katoenen lap van 35x35 cm (+ 2 cm naadtoeslagen aan alle kanten)
 • Twee lapjes van 35x25 cm (plus 2 cm naadtoeslag aan de langste kant)
 • Textielverf
 • Een kwast
 • (Gekleurd) paspelband van 142 cm
 • Een binnenkussen van 35x35cm

Stappenplan:

 1. Zet met kleermakerskrijt rondom een dun lijntje van 35x35 centimeter op de voorkant van de vierkante lap, zodat je straks weet waar het paspelband moet komen.
 2. Schilder twee cirkels op het vierkante lapje met een vrij waterige kwast, zodat de randen wat vervagen en niet te strak zijn. Experimenteer daar een beetje mee, desgewenst eerst op een stukje stof dat over is. Laat drogen en fixeer volgens de gebruiksaanwijzing.
 3. Speld daarna het paspelband naar binnen toe langs de lijn op het stuk geverfde stof. Maak de hoeken rond en laat het band aan het einde iets overlappen. Naai het paspelband op zijn plek.
 4. Neem de twee andere panden, vouw een van de lange zijdes van elk pand tweemaal ongeveer 1 centimeter om en naai een zoompje.
 5. Leg deze twee lapjes met de goede kanten naar beneden op de goede kant van het beschilderde lapje. De gezoomde randen hebben overlap in het midden.
 6. Speld vast en naai de kussenhoes rondom precies op de paspelnaad. Draai binnenstebuiten en stop het kussen erin.

Zo maak je het rechthoekige kussen:

Benodigdheden:

 • Katoenen lap van 30x60 cm (plus 2 cm naadtoeslagen aan alle kanten)
 • Twee lapjes van 30x40 cm (plus 2 cm aan de kortste kant)
 • Textielverf
 • Een notte kwast
 • (Gekleurd) paspelband van 182 cm
 • Een kussen (30x60 cm)

Stappenplan:

 1. Leg de voorkant van het kussen neer om met de verf te kunnen bespatten. Neem hiervoor een kwast die je in de verf doopt en daarna op de stof spettert. Oefen dit van tevoren op bijvoorbeeld een krant, zodat je het gewenste resultaat op de stof krijgt. Laat de verf drogen en fixeer volgens de gebruiksaanwijzing.
 2. Naai de kussenhoes zoals hierboven beschreven.
 3. Je kunt ook de hoes eerst naaien en daarna bespatten. Je krijgt dan ook spetters op de felle rand, wat weer een ander effect geeft.

Kussens voor buiten

null Beeld living4media
Beeld living4media

Heb je nog ergens een oude regenjas liggen? Met dít DIY-project gebruik je die om een prachtig kussen door buiten te maken. Fantastisch toch, dat hergebruiken?

Dit heb je nodig:

 • Regenjas met rits
 • (Patroon)papier
 • Kussen(s)

Stappenplan:

 1. Knip een rechthoekig sjabloon uit het papier voor de gewenste kussengrootte.
 2. Spreid de jas uit met de rits dicht. Het is de bedoeling dat de rits van de jas straks de opening is om het kussen in te stoppen.
 3. Speld het patroon op de juiste plek op de regenjas. Houd de onderkant van de jas aan als korte zijnaad van het kussen, zodat de rits straks op de goede plek uitkomt. Knip uit.
 4. Knip nog een tweede rechthoek uit voor de andere kant van het kussen. Open de ritssluiting een beetje, zodat je het kussen straks kunt keren.
 5. Speld dan de twee delen met de goede kant van de stof op elkaar en naai de zijkanten rondom dicht.
 6. Keer het kussenovertrek door de ritsopening en schuif er een passend kussen in.
 7. Om zo veel mogelijk delen van de regenjas te kunnen recyclen, kunnen kleinere delen, zoals de mouwen, worden losgetornd en opnieuw samengenaaid. Zo ontstaan grotere lappen. Als je zo nog een tweede kussen kunt maken, moet je er zelf wel een rits inzetten.

Deze DIY-projecten voor het maken van kussens verschenen eerder in Margriet 21/22-2022. Dit nummer nabestellen kan via Lossebladen.nl

Tekst | Ghislaine van Delden

Beeld | Sunray Photo, Beeldigbeeld

Redactie MargrietSilke Zander / Living At Home

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden