null Beeld

Dit zijn volgens NASA de 10 beste luchtzuiverende planten

Niet roken binnen  en geregeld ventileren zijn natuurlijk de meest effectieve methoden. Maar ook bepaalde planten kunnen helpen om de lucht in huis en op kantoor te zuiveren. De Amerikaanse ruimteorganisatie NASA deed er onderzoek naar en stelde deze top 10 samen van planten die zorgen dat de lucht binnen geklaard is.

In de Clean Air study onderzocht NASA de beste manieren om de lucht in een ruimtestation te filteren. Zo ontdekten de onderzoekers dat een aantal planten onder andere de chemicaliën benzeen, tricholoorethyleen en formaldehyde uit de lucht kunnen halen. Benzeen en trichloorethyleen zijn oplosmiddelen die in verschillende materialen voorkomen. Formaldehyde, een bekende hoofdpijnveroorzaker, is een gas dat bij de productie van leer of tapijt wordt gebruikt en dat vrijwel in elk binnenklimaat voorkomt.

Verbeterde concentratie

Groot voordeel van planten die de lucht zuiveren is dat ze daarmee meteen kunnen helpen tegen klachten als hoofdpijn en droge ogen, maar ook luchtwegproblemen, duizeligheid en concentratieproblemen. Omdat ze de lucht én de concentratie verbeteren, kom je bepaalde soorten vaak tegen in kantoorruimtes. Hier kunnen bovendien geen honden of katten aan de planten knabbelen, want dat is meteen het enige nadeel van de luchtzuiveraars: veel planten zijn giftig voor huisdieren.

1. Lepelplant

De lepelplant of spathiphyllum wordt ook wel de krachtpatser onder de luchtzuiveraars genoemd, omdat hij alle onderzochte chemische stoffen uit de lucht filtert. Qua verzorging is deze plant weinig ingewikkeld: gaat-ie hangen, dan heeft-ie water nodig. Pas wel op dat je hond of kat er niet aan gaat knagen, want de lepelplant is giftig voor huisdieren.

2. Chrysant

Chrysanten (chrysanthemum morifolium) fleuren niet alleen elke ruimte op, ze filteren ook benzeen, formaldehyde en alle andere onderzochte chemische stofjes uit de lucht. Zet ze op een lichte plek, maar niet direct in de zon en geef ze dagelijks water. Deze mooie plant is wel giftig voor huisdieren.

3. Drakenbloedboom

Heb je een ruimte waar weinig licht is? Zet daar de drakenbloedboom neer. Als je 'm geregeld water geeft, blijft hij tevreden en krijg je er schonere lucht voor terug! Helaas is ook deze zuiveraar niet zo goed voor je kat of hond, dus zorg dat ze er niet aan kunnen knagen.

4. Sanseviera

De sansevieria, ook wel vrouwentong genoemd, is ijzersterk en kan goed tegen de droge warmte van de centrale verwarming. Daarnaast heeft de plant de eigenschap dat hij onder andere formaldehyde (een stof in schoonmaakmiddelen, toiletpapier, weefsels en producten voor persoonlijke verzorging) uit de lucht filtert. Omdat hij niet veel licht nodig heeft, voelt-ie zich ook thuis in de bad- en slaapkamer. De sansevieria is wel giftig voor huisdieren.

5. Klimop

De klimop, of de hedera helix, kennen we vooral van buiten in de tuin, maar de plant is ook heel geschikt om binnenshuis de lucht te zuiveren. Zo is de klimplant goed in het verwijderen van formaldehyde, een stof die in vrijwel elk binnenklimaat voorkomt. Daarnaast kan hij goed trichloorethyleen en benzeen opnemen uit de lucht. De plant is giftig voor huisdieren.

6. Dracena frargans

De Dracaena fragrans Massangeana is met zijn grote sterke stam en puntige groene bladeren een opvallende en fraaie kamerplant. In de juiste pot kan hij tot wel drie meter hoog worden! Bovendien is-ie erg goed in het zuiveren van giftige stoffen uit de lucht, zoals formaldehyde en benzeen.

7. Graslelie

Als je moeite hebt om kamerplanten in leven te houden, moet je de graslelie in huis halen. Supersimpel te verzorgen en zelfs je huisdieren kunnen er veilig aan knagen. Ook op veel kantoren heeft hij een plekje, want het is een veerkrachtige plant die de lucht zuivert.

8. Epipremnum aureum

Deze sierlijke klimplant met z'n hartvormige bladeren staat mooi in elke kamer. Makkelijk te verzorgen, ook geschikt als hangplant en krachtig in het filteren van een aantal giftige stoffen uit de lucht binnenshuis. Probeer wel te voorkomen dat je huisdieren erop sabbelen, want deze sierplant is giftig voor ze.

9. Stokpalm / bamboepalm

Heb je weinig licht in huis? Er is geen enkele kamerplant die donkerder kan staan dan de stokpalm, of rhapis. Krijg hij weinig zonlicht, dan zal de stokpalm zijn mooie donkergroene kleur behouden. Plaats je de palm liever op een lichte plaats, laat hem dan geleidelijk wennen aan direct zonlicht. Nog een voordeel: de plant vormt geen enkel gevaar voor huisdieren.

10. Gerbera

Of je 'm nou in de badkamer, keuken, woon- of slaapkamer zet: de gerbera heeft het overal naar zijn zin, zolang er maar voldoende licht is. Nog meer goed nieuws: de plant is veilig voor kat en hond.

Bron | mnn.com, gezondNU, luchtzuiverende-planten.nl, 123kamerplanten.com, Wikipedia

Beeld | iStock

Bekijk ook:

Meer artikelen van Margriet lezen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden