null Beeld

Dit zijn de meest gemaakte fouten bij het inruimen van de vaatwasser

Er zijn weinig huishoudelijke apparaten waar zo veel discussie over ontstaat als de vaatwasser. Het is de beste vriend voor iedereen die een hekel heeft aan afwassen, maar bij het inruimen van dit apparaat gaat het dikwijls mis.

Mopper jij ook altijd op je partner omdat hij de verkeerde items boven of onder zet? Dan ben je niet de enige. En de kans is groot dat ook jij zelf weleens een foutje maakt. We zochten de meest voorkomende fouten voor je uit.

1. Plastic onderin de vaatwasser

Dacht jij slim te zijn door het bovenste rek alleen te gebruiken voor al je glaswerk? Dan heb je het mis. In dit bovenste deel van de vaatwasser moet er namelijk naast je glazen ook ruimte worden gemaakt voor plastic items. "Alle plastic artikelen moeten ook op het bovenste rek worden geplaatst, omdat de temperatuur in de bodem van je vaatwasser het hoogst is. Hierdoor kunnen plastic items vervormd raken", legt Heloise Blaure, blogger bij Home Kitchen Land, uit aan HuffPost.

2. Groot keukengerei verspreid op de lege plekken

Een andere veel voorkomende fout is dat veel mensen hun spatels, soeplepels en ander groot keukengerei als laatste in de rekken plaatsen. Daardoor liggen ze vaak verspreid over de hele vaatwasser. Toch kun je ook deze items maar beter met zorg inladen. "Spatels, pollepels en ander groot keukengerei moeten plat op het hoogste niveau liggen naast de koffiemokken", vertelt Blaure. “Wanneer je ze rechtop naast het normale bestek legt, blokkeren ze de waterstraal waardoor andere dingen niet goed worden schoongemaakt.”

3. Bestek met de kop naar onder

Heb je een bakje waar je het losse bestek in kan zetten? Plaats de vorken, lepels en messen dan altijd naar boven. Het handvat moet dus onderin. Een uitzondering op deze regel zijn messen, die moeten met de scherpe kant omlaag worden geplaatst, zodat jezelf niet snijdt bij het uitruimen.

4. Te veel in de machine proppen

Het is natuurlijk qua waterverbruik efficiënt om je vaatwasser pas aan te zetten wanneer hij helemaal vol is. Toch is het wel verstandig om ervoor te zorgen dat de machine niet helemaal tot de nok gevuld is met je vieze vaat. De kans is groot dat je veel items naderhand namelijk alsnog met de hand moet afwassen.

5. Grote platte voorwerpen blokkeren de deur

Grote, platte keukenspullen zoals een snijplank kun je het beste achterin de vaatwasser plaatsen. Wanneer je deze namelijk vooraan zet, aan de kant van de deur, kan het zijn dat dit de toevoer van zeep blokkeert.

6. Pannen op de kop in de vaatwasser

Een andere veelvoorkomende fout is de manier waarop vieze pannen in de vaatwasser worden gelegd. Deze items moet je namelijk niet op de kop, maar op hun zij in het rek leggen. "Dit is vooral belangrijk voor oudere vaatwassers die geen bovenste sproeiarm hebben. Op die manier blokkeert de pan namelijk de sproeier, waardoor de bovenste laag niet goed schoon wordt”, verklaart voedselblogger Aleka Shunk.

7. Alles in één richting zetten

Zet jij alle borden allemaal in dezelfde richting, bijvoorbeeld naar de deur? Ook dan doe je het mis! Het water spuit namelijk vanuit het midden van de vaatwasser. Het smerigste deel van je borden kunnen dus beter richting in het midden wijzen.

8. Te grondig afspoelen

Het is helemaal niet verkeerd om je vieze vaat eerst af te spoelen voor je het in de vaatwasser deponeert. “Te veel voedselresten in de vaatwasser kunnen leiden tot schimmel en ook niet schoon vaatwerk", beaamt ook Melissa Maker van het YouTubekanaal Clean My Space. Maar je kunt ook te ver gaan, door ze helemaal blinkend te maken. "Voorwassen is een serieuze verspilling van tijd, water en warmte", zegt ook Blaure.

Lees ook

Voor alle keukenprinsessen: vermijd deze 5 meest gemaakte fouten tijdens het koken

Bron | HuffPost

Beeld| iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden