Droogbloemen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít zijn de meest gemaakte fouten bij droogbloemen in huis

Hangt een vers bosje bloemen er bij jou al snel verwelkt bij? Dan zijn droogbloemen een ideaal alternatief. Dit fleurt je huis net zoveel op, ze gaan een stuk langer mee én je hoeft er geen groene vingers voor te hebben. Althans, er zijn wel een paar fouten die je kunt maken bij het verzorgen van droogbloemen waardoor ze toch sneller sneuvelen...

Van zonlicht tot haarlak: we leggen je uit wat je vooral wel en niet moet doen.

Meest gemaakte fouten bij droogbloemen

Droogbloemen lijken zo makkelijk, omdat je ze eigenlijk niet hoeft te verzorgen. Toch kan er wel het een en ander misgaan.

1. In de zon

Misschien wist je al dat je een vers boeket beter niet in de volle zon kunt zetten, maar ook je droogbloemen worden hier niet blij van. Het zonlicht zorgt er niet alleen voor dat de gedroogde bloemen sneller verkleuren, maar hierdoor vallen ze ook sneller uit. Je kunt je boeket daarom beter op een plekje in de schaduw zetten.

2. Water vermijden

Het is misschien een open deur, maar droogbloemen hebben echt geen water nodig. Sterker nog: als je je bosje per ongeluk toch een beetje water geeft, zal deze daarna waarschijnlijk snel beginnen te rotten. Zonde, want droogbloemen kunnen tot wel drie jaar meegaan. Droogbloemen houden ook niet van vocht, dus zet je boeket het liefst in een relatief droge ruimte in huis. De badkamer is daardoor bijvoorbeeld een minder geschikte plek.

3. Voorzichtig verplaatsen en afstoffen

Ook droogbloemen hebben helaas niet het eeuwige leven. Door de droogte worden ze juist kwetsbaarder. Wees daarom voorzichtig als je het bosje aanraakt bij het samenstellen of ‘m verplaatst naar een andere plek in huis. Pak de bloemen altijd bij de stelen en niet bij de bovenkant, want dan is de kans groot dat de bloemen afbreken.

Op den duur kunnen de droogbloemen ook stof verzamelen. Wederom is het hierbij belangrijk om zo voorzichtig mogelijk te werk te gaan. Probeer het stof voorzichtig weg te blazen of gebruik een föhn op de koude en laagste stand vanaf een flinke afstand, zodat je bloemen heel blijven.

4. Afstoffen

Om te voorkomen dat het stof zich in de droogbloemen nestelt, kun je het beste een laagje haarlak op de bloemen aanbrengen. Hierdoor kan de stof zich niet aan het boeket hechten. Ook zorgt dat laagje ervoor dat je droogbloemen minder snel uitvallen.

5. De verkeerde droogbloemen

Je kunt droogbloemen ook zelf maken door verse bloemen te drogen, maar een van de meest gemaakte fouten hierbij is dat je de verkeerde soorten uitkiest. Bloemen met een zachte steel zijn niet zo geschikt, bloemen en takken met een houtachtige steel juist wel.

Bron | Roomed, RTL Nieuws

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden