null Beeld Getty Images/Johner RF
Beeld Getty Images/Johner RF

Dit zijn de makkelijkste groenten om een moestuin mee te beginnen

Nu we al meer dan een jaar thuiszitten, is het kweken van planten en groenten ontzettend populair geworden. Niet zo heel gek, want wat is er nu leuker om jezelf te voorzien in je eigen groenten? Het is lente en dat betekent dat de eerste groenten alweer gepoot of gezaaid kunnen worden.

Is dit de eerste keer dat je met een moestuin aan de slag gaat? Dit zijn de makkelijkste groenten om een moestuin mee te beginnen.

Tomaten

Tomaten zijn erg gemakkelijk om zelf te kweken. Je zaait ze van maart tot april. Het liefst in een serre of in een kweekkas, ze houden namelijk van warmte. Let er bij tomaten op dat wanneer je ze water geeft, je niet op de bladeren morst. Hier kunnen ze niet goed tegen. Er zijn veel verschillende soorten die je makkelijk kunt kweken. Wat dacht je bijvoorbeeld van vlees-, tros, of cherrytomaten?

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Sla

Nog zo’n groente die het altijd goed doet. Je kunt sla kweken vanaf maart tot aan oktober (als het weer mee zit). Zaai niet te veel sla in één keer, maar zaai om de week wat bij. Zo voorkom je een overschot aan sla. Bedek de zaadjes niet volledig onder de grond, ze hebben namelijk licht nodig om te ontkiemen.

null Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Wortelen

Wortelen kun je kweken zodra de vorst verdwenen is en de grond niet meer koud is. Het handigst is om ze in rijen naast elkaar te zaaien. Ze groeien traag, dus zet er wel een naambordje bij zodat je weet waar ze staan. Je geniet van je eigen gekweekte wortelen van mei tot aan januari.

null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Lees ook: Dit is waarom je in maart met je moestuin zou moeten beginnen

Paprika

Je kunt in februari al beginnen met het kweken van je eigen paprika’s. Wel moeten ze nog even binnen blijven staan tot ze blaadjes krijgen, en je ze kunt gaan verpotten. Zet ze daarna buiten het liefst in een kas (tot aan mei) en anders op een zonnige plek. Je oogst je eigen paprika’s vanaf juni tot aan oktober.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Prei

De preiplantjes koop je bij het tuincentrum en kunnen in maart gewoon in de volle grond worden geplant. Je kunt kiezen voor zomerprei, dat plant je in maart of april. Of je kiest voor winterprei, dat plant je in juli of augustus. Wanneer de plantjes teveel wortels hebben, om goed in het plantgat te passen, kun je dit gewoon wegsnijden tot op 3 à 4 centimeter. Het groeit namelijk snel weer terug.

null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Courgette

Courgettes zijn ideaal om een moestuin mee te beginnen. Je zaait ze vanaf eind april tot aan begin mei. Halverwege mei kunnen ze in de volle grond worden geplant. Het liefst staan ze op een windvrije plek in de volle zon. Let op: per plant heb je ongeveer één vierkante meter nodig. Duw de zaadjes 1,5 tot 2 cm schuin in de grond. Geef niet te veel water, na twee weken hebben ze wel veel water nodig. Na zes weken kun je de eerste courgettes al oogsten.

null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Radijsjes

Radijsjes zijn snelle groeiers, na zes tot acht weken kun je de eerste radijsjes al oogsten. Je kunt ze zaaien vanaf maart tot aan augustus. De meest knapperige radijsjes plant je in het voorjaar of in eind augustus. Bedek de zaadjes met wat losse aarde en geef ze dan regelmatig water.

null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Rucola

Rucola is een echte smaakmaker voor in salades. Vanaf maart kun je beginnen met het zaaien van de raketsla, zoals rucola ook wel wordt genoemd. Zet het op een plek in de volle zon, half schaduw wil ook nog wel. Geen plek in de tuin? Je kunt het ook prima in een bloempot kweken. Zorg dat de grond vochtig blijft, het hangt namelijk snel slap. Al na een paar weken kun je het oogsten. Hoe langer je hiermee wacht, hoe pittiger de smaak van de rucola wordt.

null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Pompoen

Vanaf mei kun je beginnen met het planten van pompoenzaad in de volle grond. Afhankelijk van hoeveel plaats je hebt kun je ervoor kiezen om ze te laten kruipen of klimmen. Om onkruid en verdamping te voorkomen kun je een dikke laag mulch tussen de planten aanbrengen. Vanaf september kun je de eerste pompoenen oogsten.

null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Libelle.be, Buitenleven

Beeld | Getty Images

Lichelle RoozeboomGetty Images/Johner RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden